Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | „Майнкрафт“ – играта с въображение

„Майнкрафт“ – играта с въображение

Аз детето | 2016-03-18

„Майнкрафт“ – играта с въображение

Ти си сам в един загадъчен нов свят, пълен със скрити опасности. Разполагаш с едва няколко минути, за да си намериш храна и подслон, преди нощта да се спусне и по петите ти да тръгнат страховити чудовища. Какво ще правиш?

С това се сблъсква всеки един нов играч, осмелил се да влезе в света на „Майнкрафт“ за първи път. А той е повече от невероятен, стига да разбереш нещо важно – това не е игра в пълния смисъл на думата или поне не е игра каквато очакваме да бъде. „Майнкрафт“ е нещо много по-различно от игра и затова за някои дори безсмислена, но това изобщо не е така. За разлика от другите, които имат фиксиран начин на действие, предварително измислен от създателите, при тази игра няма нищо такова. Има само няколко предварително заложени неща, но как ще се развие играта, зависи изцяло от играча – дали ще си построи малка къщичка или огромен замък, дали ще живее с хора или ще си отглежда чудовища на самотно място в пустинята всичко определя играещият и неговото въображение. Точно с това играта е пленила милиони хора – деца и възрастни от целия свят.

Като казахме свят – всъщност и самата игра си е цял един свят, в който слънцето също изгрява и залязва, докато работиш, строиш си дом, събираш материали или храна. Понякога има лек дъждец, а понякога цяла гръмотевична буря, а понякога трябва да се бориш за оцеляването си с куп странни чудовища.

Така че за всички незапознати – деца, родители или учители и за всички, които искат просто да прочетат, написахме това и защо смятаме, че „Майнкрафт“ е чудесна игра.

Какво е „Майнкрафт“?

Както вече споменахме, това е един свят – много приличащ на нашия, но и много различаващ се. Свят, в който какво ще постигнеш и направиш зависи само от теб и то започвайки от нулата. В първата ти игра просто биваш „хвърлян“ на място – пустиня, гора или селище, никой не знае, в което трябва да се ориентираш и да построиш свой дом, малък или голям, да намираш храна и други ценности и да решиш дали искаш да живееш сред хора или ще си поставиш по-голяма цел – като да създаваш чудовища, да строиш влакове, летища и всичко, което решиш.

Има ли изобщо някаква цел?

Има разбира се, но зависи кой от двата варианта си избрал за игра. В „Creative Mode“ имаш всички нужни ти запаси и просто трябва да се фокусираш върху това да построиш сградите на мечтите си. Лично ние смятаме, че това е най-подходящият вариант за деца. Наистина няма я тръпката като при другите игри да се биеш с чудовища или да има много екшън, но пък тук можеш да развихриш въображението си.

Ако все пак ви липсва напрегнатото действие, има и „Survival Mode“, в който трябва сами да набавяте материалите си, а също и храната и това всичкото докато се опитвате да избягате от чудовища с различни способности и се опитвате да си построите подслон.

Но това ли е всичко, не се ли печели?

Не съвсем, макар че малко след пускането на играта и някои критики създателите направиха и някои главни герои, които могат да бъдат намерени, като дракон или главното зомби. Някои играчи също така са създали и приключенски варианти, които обаче се теглят допълнително. Но в крайна сметка – не, няма точно победители и няма превъртане на играта, в смисъла, който сме виждали досега.

„Майнкрафт“ не е нито екшън игра, нито точно стратегическа, нито логическа. Тя по-скоро е взела най-доброто от всички тях. Акцентът тук е върху изследването на света, изграждането на нещата от нулата и след това споделянето им с другите играчи.

Защо е толкова популярна?

Тя е различна, дори графиката ѝ е различна, прилича много на „Лего“. Тя дава на хората безпрецедентно ниво на творческа свобода, за разлика от повечето игри, в които има определен „път“, който трябва да следвате. Уникалният успех на играта се дължи отчасти и на още едно нещо: всеки играч обича да гледа клиповете на други играчи и съответно те да гледат неговите и да си дават съвети или пък да се критикуват. Това също е доста по-популярно и силно застъпено отколкото в други игри.

Това е всичко! Накратко казано „Майнкрафт“ е игра като никоя друга, в която можеш да оставиш въображението да те води навсякъде и да направиш каквото си поискаш, а след това да го споделиш!



Коментари
16 коментара

в. д. , 9 г.,

Публикувано на 18.03.2016

До редакцията: Може ли в ващия сайт да сложите безплатно игра майнкрафт без регистрация. Много ви моля

От редакцията: Не сме сигурни, че ще можем, но ще опитаме.

Виктория Доревска, 9 г.,

Публикувано на 18.03.2016

oо редакцията много ви блогодаря вие сте номер 1

От редакцията: И ние ти благодарим, дано заслужаваме тези думи. :-)

Даниел Русев, 9 г.,

Публикувано на 19.03.2016

Здравейте! И аз много харесвам играта и бих искал да я има безплатно тук .

Даниел Русев, 9 г.,

Публикувано на 22.04.2016

Здравейте! Може ли да направите конкурс за Minecraft? Да зададете въпроса Какво е най-хубавото нещо, което ви харесва в играта? И 3 деца на, които отговорите ви харесватте да спечелят една от книгите за Майнкрафт. Аз предлагам книгата да е Minecraft: Наръчник по строителство. Надявам се конкурса да ви харесва.

От редакцията: Здравей. Всъщност и ние обмисляхме нещо подобно, така че страшно много ни харесва предложението ти.

Александър Димитров, 16 г.,

Публикувано на 02.07.2016

И на мен много ми харесва тази игра! :) Много образователна! Но не е желано да се прекалява!:) Трябва също и да помагаме на възрастните!

Валентин , ,

Публикувано на 11.09.2016

тази игра я играя и е много готина...

От редакцията: Съжаляваме, деца, но поради стриктното спазване на правилата за безопасност на децата в интернет изтрихме част от този коментар. Ние вярваме, че сте добронамерени, но няма как да бъдем напълно сигурни, че някой не се представя за дете и не се опитва да злоупотреби по някакъв начин. Валентин, молим те да ни разбереш, ние вярваме, че просто искаш да споделиш нещо интересно, така че молим да ни извиниш.

Ради Лилов, 7 г.,

Публикувано на 02.04.2018

майнкрафт е много готин

спас гочев, 7 г.,

Публикувано на 24.06.2018

аз много харесвам майнкрафт

анита попова, 49 г.,

Публикувано на 27.06.2018

играта е много хубава

рая илиева, 8 г.,

Публикувано на 27.06.2018

ного хубава

Пенка писачева, 42 г.,

Публикувано на 29.12.2018

яко

Елена, 42 , ,

Публикувано на 09.01.2019

Вече не могат да се намерят книгите :( Има ли някакъв вариант да ги качите в електронен формат, за да са полезни на новозарибените малчугани :)

Jenq Dineva, 32 г.,

Публикувано на 19.02.2019

Mnogo e hubava

Петко Петков, 6 г.,

Публикувано на 03.05.2019

Яко

plamen , 9 г.,

Публикувано на 21.03.2020

igrata e super

Цветина Иванова, 12 г.,

Публикувано на 22.02.2021

Майнкрафт

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град