малък готвач

Начало | малък готвач | Любимите палачинки на Роалд Дал

Любимите палачинки на Роалд Дал

Аз детето | 2017-01-17

Любимите палачинки на Роалд Дал

Знаете ли кой е Роалд Дал? Онзи известен детски писател, написал интересните и изпълнени с много приключения книги за Матилда, Чарли от шоколадовата фабрика. Знаете ли какво е ГДВ? Ако предполагате, че е някаква разновидност на КГБ, ФБР... Не! Това е абревиатура на Големия Дружелюбен Великан. А знаете ли, че вещиците живеят между нас и дори касиерката в кварталния магазин може да е веща в магиите и най-много на света да мрази... децата? Колкото и странно да ви се струва – Дал, чийто свежарски, нетрадиционен, вечно съвременен език и начин на писане все едно са от утре - е роден в самото начало на XX век. Но сега няма да говорим за книги, знаете ли, че любимата закуска, обяд и вечеря на г-н Дал са били палачинките и то не какви да е, а със сос от портокал. Мммм... звучи интересно и вкусно, нали? А искате ли и вие да си ги направите. Тогава ето ви рецептата, тя идва направо от бележника на известния детски писател.

Необходими продукти:
2 чаши мляко
1 яйце
1 чаша овесени ядки
1/2 чаша пълнозърнесто брашно
3 с. л. захар
1 ч. л. сода
1/2 ч. л. канела
1/4 ч. л. сол
2 големи портокала
олио

Как се приготвя:
Смесете млякото и яйцата в подходяща купа и то много хубаво. След това добавете овесените ядки, брашното, захарта, содата за хляб, канелата и солта. Разбъркайте всичко много добре, енергично за поне 10 минути. След това оставете сместа за още толкова да си почине.

През това време пригответе и портокаловия сос: обелете портокалите и ги нарежете на много, много ситно. Смесете ги с 1 чаша мляко и половин чаша захар. Ако имате пасатор – още по-добре, помолете някой възрастен да пасира сместа.

Включете котлона, сложете тиган и изсипете олио в него, след това вземете с черпак малко от сместа, изсипете я в тигана, така че дъното да се покрие и оставете така палачинката докато покафенее. За около 3-5 минути. След това внимателно обърнете палачинката и от другата страна. Така направете още палачинки, докато сместа ви свърши.
Сервирайте няколко палачинки в подходяща чиния и отгоре изсипете малко сос. Това е всичко.

Роалд Дал много обичал към тези палачинки да пие и топло мляко. Приятен апетит!

Снимка: freeimages.com

Опитайте още:
Американски палачинки
Палачинките на Мечо Пух
Печена палачинка
Палачинка с корнфлейкс



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град