афиш

Начало | афиш | Кукленият театър във Варна с премиерно представление

Кукленият театър във Варна с премиерно представление

Аз детето | 2014-11-13

Кукленият театър във Варна с премиерно представление

Държавен куклен театър – Варна представя днес премиерен спектакъл по приказките на Владимир Сутеев - „Кой каза мяу“. Обичаната от поколения деца рисувана история за животни на автора на руски мултфилми и детски книжки сега се превръща в пъстър спектакъл.

Драматизацията и режисурата са на Бианка Бенковска, а сценографията и куклите на Адриана Добрева. Музиката е на Христо Намлиев,  а зад шарените кукли са  актьорите Диана Стайкова, Емилия Петкова, Таня Велянова и Таня Жекова.

„Спектакълът е за най-малките. Познатата приказка е от книжките с картинки и това ни даде идея как картинките да оживеят пред децата. Ние вземаме мъничко и от една друга приказка на Сутеев - за цветните моливи, които оживяват. Така и при нас боичките оживяват и изрисуват малкото приказно градче, в което ще се случи нашата приказка. Много държахме куклите и декорът да бъдат приказни, за да се случи магията. Песните на Христо Намлиев са много сладки, той ги писа с голяма любов за най-малките, а артистите са великолепни в тези роли“, пояснява режисьорът Бианка Бенковска.

Това, с което спектакълът активира детската публика още в началото, е интерактивният елемент, който прави всяко едно представление различно. Малчуганите от публиката са поставени пред забавен избор - появяват се три кученца и дете от публикатаси избира едно от тях. Това кученце става герой на представлението, а детето ставанегов кръстник, като му дава име.

"Разказваме приказката така че децата да се запознаят по интересен начин с животните и да научат кое животно какво казва - продължава режисьорката. - А по-големите ни зрители откриват, че зад всяко животно се крие един човешки характер - зад кокошката са сприхавите лелки, които винаги се карат на децата, зад овцата - тези, които винаги ги плашат, че нещо може да се случи, зад прасенцето са тези, които обичат винаги да хапват.Нашето кученце, което е игриво, любопитно и като всички деца непослушно, търсейки кой казва мяу стига най-накрая до котенцето. В нашата приказа котето е бяло с черен мустак, но в края на приказката ние призоваваме децата на нарисуват своя рисунка на котенцето така, както те самите си го представят."

С най-хубавите рисунки Държавен куклен театър Варна ще подготви детска котешка изложба във фоайето на театъра. Нека малките художници да я очакват след Нова година.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град