любопитно

Начало | любопитно | Красиво и необикновено: НАСА снима Северното сияние от космоса

Красиво и необикновено: НАСА снима Северното сияние от космоса

Аз детето | 2018-08-19

Красиво и необикновено: НАСА снима Северното сияние от космоса

Космосът е наистина много интересно място! Там е пълно с интересни планети за някои от които все още не знаем нищо! Какво да говорим пък за звездите и метеоритите... Всъщност толкова е интересно, че дори и обикновени явления, които познаваме много добре могат да изглеждат като нещо съвсем ново и невероятно! Така например само една снимка на Северното сияние от Космоса, която беше публикувана от Американската космическа агенция НАСА стана истински хит в интернет само за няколко минути! Явлението е запечатано от германския астронавт Александър Херст от борда на Международната космическа станция, предаде БТА. Честно казано се чудехме какво ѝ е толкова специалното, докато я видяхме – та тя е така интересна и красива.

Напълно споделяме и мнението на астронавта, който казва „Зашеметяващо е всеки път, когато го видиш. Чудя се какво са си мислели изследователите, когато за първи път са видели блясъка на северното сияние, а нищо не се е знаело за него“.

Северното сияние, известно още като Aurora borealis, е оптично явление, което се наблюдава над полярните кръгове на Земята. Причина за удивително красивото природно явление е слънчевата дейност. От най-външния и най-разредения слой на атмосферата непрекъснато се откъсват електрони и протони и излитат в Космоса. Този поток се нарича слънчев вятър. Част от него достига Земята и под действие на нейното магнитно поле, което е най-силно при полярните области, взаимодейства със земната атмосфера, предизвиквайки разноцветно светене на атмосферни газове.



За първи път през 1616 година астрономът Галилео Галилей използва името Aurora borealis, вземайки името на митичната римска богиня на зората Аурора и на древногръцкия бог на северния вятър – Борей.



Северното сияние е винаги видимо, но зимата е най-подходящият период за наблюдение заради липсата на слънчево „замърсяване“ и заради чистия, свеж въздух. Най-добрите места за наблюдаване на северните сияния са Аляска и Северна Канада, Норвегия, Швеция и Финландия.

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град