забавна наука

Начало | забавна наука | Космическият апарат „Вояджър 2“ стигна до границите на Слънчевата система

Космическият апарат „Вояджър 2“ стигна до границите на Слънчевата система

Аз детето | 2018-10-29

Космическият апарат „Вояджър 2“ стигна до границите на Слънчевата система

„Вояджър 2“ вероятно се е доближил до границите на Слънчевата система, съобщава БТА като цитира учени от НАСА. До тези заключения стигнали специалисти, след като анализирали данни, събрани от инструмента CRS (Cosmic Ray Subsystem) на космическия апарат. Инструментът регистрирал увеличаване с 5% на енергията на достигащите до „Вояджър 2“ космически лъчи. Аналогичен феномен бил наблюдаван през месец май 2012 г., три месеца преди „Вояджър 1“ да прекоси хелиопаузата и да се окаже в междузвездното пространство.

Понастоящем космическият апарат е на разстояние около 17,7 млрд. км от Земята, т. е. разстоянието е 118 пъти по-голямо от това между нашата планета и Слънцето. Екипът на мисията „Вояджър 2“ признава, че обкръжаващата апарата среда се променя. Учените същевременно отбелязват, че увеличаването на енергията на космическите лъчи не трябва да се смята за окончателен признак за преминаване през хелиопаузата, която се променя през 11-годишния цикъл на слънчевата активност.

Космическите апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“ са сходни – първоначалната маса и на единия, и на другия е 815 кг. В разгърнат вид апаратът се помества в куб със страна 4 м. „Вояджър 2“ стартира през август 1977 г., 16 денонощия преди „Вояджър 1“. Освен научно оборудване, апаратите носят послания от човечеството до възможни извънземни цивилизации.

„Вояджър 2“ стана първият космически апарат, прелетял край четирите планети гиганти в Слънчевата система. Това позволи да бъдат открити три нови луни на Юпитер, 4 – на Сатурн, 11 – на Уран и 6 – на Нептун. Дотогава нито един космически апарат не бе прелитал толкова близо до Уран и Нептун. Първият апарат пое по друга траектория – след като прелетя край Сатурн, не се отправи към Уран и Нептун, а към междузвездното пространство. През декември 2011 г. напусна пределите на хелиосферата, ставайки първият създаден от хора обект, оказал се в хелиопаузата, която отделя хелиосферата от междузвездното пространство. Смята се, че три радиоизотопни термоелектрически генератора ще позволят на „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“ да поддържат връзка със Земята до 2027 г.

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град