любопитно

Начало | любопитно | Изключителни мостове, които сякаш ще ни отведат в друг свят

Изключителни мостове, които сякаш ще ни отведат в друг свят

Аз детето | 2016-08-31

От хиляди години хората строят мостове, за да правят живота си по-лесен. Мостовете биват строени от векове, за да свързват различни части от големи градове, острови и дори държави. Затова мостовете пленяват хората от хилядолетия, завеждайки ги до места, които преди това са били недостъпни. Макар че те не са толкова известни, както най-високите сгради в света например, това съвсем не ги прави по-малко забележителни. Предлагаме ви да се насладите на няколко от най-изключителните такива съоръжения, които плениха и нашето въображение и докато ги гледахме имахме чувството, че са вълшебни и биха ни отвели не там, където всички очакваме. Насладете им се и вие!

Мостът над водопада Лангфосен

Всъщност зад магията на този мост се крие и самият водопад. Водопадът Лангфосен не е никак известен, дори в самата Норвегия, където се намира. Представяте ли си? А той е един от най-високите в страната. Извисява се на внушителните 612 метра и според туристите е един от най-красивите каскадни водопади. Още по-красива е гледката, когато си на моста. Самият мост не впечатлява особено с архитектурата си, за разлика от много други, но само си представете да седите на него и пред вас да се разкриват огромни скали от които буквално се изливат тонове вода и се бунтуват под моста и вас. Невероятна гледка. Напомня ни за някои от филмите за „Властелинът на пръстените“ или пък за тъй интересната и странна „Забранена гора“ от „Хари Потър“.

Мостът „Тара“

И ако Норвегия е твърде далеч от нас и по-скоро бихме могли да се любуваме на красотата само на снимка, то има един не по-малко интересен мост, но много по-близо до нас. Мостът „Тара“ се намира в Черна гора и играе огромна роля в кратката история на страната. Сигурно трудно бихте могли да си представите какво толкова може да направи един мост за страна, но не го подценявайте. Накратко казано, „Тара“ е построен през 1940 година с много усилия, но само след година съществуване е бил разрушен и то точно от тези, които са го построили. Както казахме, мостовете свързват различни местности и дори държави. Такъв е бил случаят и с този и затова е бил разрушен, така черногорците са се опитали да спрат италианските войници да нахлуят в страната им. След края на войната мостът е построен отново. Но историята му не е единственото, с което впечатлява. Каньонът, над който е построен мостът, е вторият по големина и е много красив, наистина имаш чувството, че там си в друг свят. Дори само мъглата, която се вижда от моста, прилича на захарен памук, обхванал всичко около теб...

Мостът „Вълните на Хендерсън“

Този мост с интересно име се намира в Сингапур и е най-големият пешеходен мост. Той има размерите на 12-етажна сграда. Интересният му и оригинален външен вид придават седем метални цилиндъра, които се издигат и спускат като вълни по протежението на улицата над която се намира. Всъщност, това са места за почивка за пешеходците. В тях има поставени пейки, от които се разкрива невероятна гледка към близкия хоризонт, а за още по-голям ефект мостът е снабден и с хиляди светлини, които го осветяват вечер и придават усещането за огромна змия.

Мостът на храбреците“

Това съоръжение може с гордост да носи името си, защото определено не всеки би се осмелил да мине по него. Той се намира в Китай и със сигурност не е за хора, които се боят от високото, защото освен, че се издига на цели 180 метра над земята, е и от стъкло. Ако си мислите, че това е опасно, не е. Преди това е бил с дървена конструкция – страховита сама по себе си. Днес със стъклото мостът наистина може да заведе всеки смелчага качил се по него в друг свят. Това, което стъклената конструкция разкрива е спираща дъха гледка на великолепен каньон.

Тауър Бридж

Както се досещате от името му, този мост има нещо общо с кули. Той се намира близо до Лондонската кула, от която идва и името му. Този мост привлича хора от цял свят, защото е комбинация между подвижен и висящ мост. Самият мост също се състои от две кули, които са свързани на горното ниво посредством две хоризонтални пешеходни пътеки, които са проектирани да издържат на хоризонталните сили, упражнявани от висящите секции на моста върху приземните страни на кулите. Смята се, че това е мостът с най-сложна конструкция в света. А защо смятаме, че ни води в друг свят ли? Ама погледнете снимката, все едно влизаш във вълшебно царство и той е входът!

Сега е ваш ред да ни кажете нещо интересно, сещате ли се за някой такъв мост у нас?

Снимки: brightside.me

Вижте още:
Кои са най-известните острови в света?
Най-впечатляващите пещери в света
Най-готините виенски колела в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град