любопитно

Начало | любопитно | Днес е последното лунно затъмнение за 2016 и последната Жътварска Луна до 2024 година

Днес е последното лунно затъмнение за 2016 и последната Жътварска Луна до 2024 година

Аз детето | 2016-09-16

Днес е последното лунно затъмнение за 2016 и последната Жътварска Луна до 2024 година

Тази вечер ще можем да наблюдаваме последното за годината лунно затъмнение, което освен това ще съвпада с явлението Жътварска Луна. Лунното затъмнение ще е частично и видимо от Европа, Азия, Африка, Индийския океан и част от Атлантическия океан.

В България ще можем да наблюдаваме цялото затъмнение, като то започва малко след изгрева на Луната и завършва преди полунощ. Тази вечер Луната ще изгрее в 19:31 часа, а затъмнението ще започне в 19:52 часа. Максимумът на затъмнението ще бъде в 21:54 часа.

Имайте предвид, че посочените по-горе часове важат единствено за София, като на изток от столицата явлението ще започне по рано – във Варна пикът на затъмнението ще е в 21:36 часа, а в Пловдив ще е в 21:48. Както може би предполагате, това се дължи на въртенето на Земята около оста ѝ. Разликата между изгрева в София и този във Варна е 18 минути, а между най-източната и най-западната точка на страната разликата е около половин час.

При частично затъмнение от полусянката на земята се наблюдава засилена осветеност на лунния диск.

Небето над цялата страна тази вечер ще бъде ясно, така че ще може да наблюдавате безпроблемно затъмнението, което освен това ще съвпада с явлението Жътварска Луна. Жътварската Луна е част от митологията на народите, живеещи в Северното полукълбо на Земята. Явлението всъщност е пълнолунието, падащо се най-близо до есенното равноденствие. Народите населяващи северното полукълбо са забелязали, че тогава Луната изгрява по-рано от обичайното няколко вечери подред, което им помагало да работят до по-късно.

Що се отнася до лунното затъмнение от тази вечер и Жътварската луна, те ще съвпаднат отново чак през 2024 година, така че не изпускайте явлението.

Източник на информация: smart.dir.bg, снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град