новини детски

Начало | новини детски | Иван Мишев представи новата си весела книга със стихове за деца „Щурче в дъжда“

Иван Мишев представи новата си весела книга със стихове за деца „Щурче в дъжда“

Емилия Москова | 2017-04-27

Иван Мишев представи новата си весела книга със стихове за деца „Щурче в дъжда“

Преди няколко дни в Дома на културата в град Гоце Делчев се състоя представянето на новата детска стихосбирка на поета Иван Мишев „Щурче в дъжда“. Присъстваха областният управител на Благоевград г-н В. Сарандев, кметът на общината г-н Москов, много съграждани на автора, ученици.

В хладната пролетна вечер, слънчевото творчество за деца на Иван Мишев завладя претъпканата зала с жизнерадост и разстла дъга от детски смях до всяко сърце.

След първите книги с интимна лирика, посрещнати с голям интерес от по-зрелите читатели, поетът се ориентира към детската аудитория със стихосбирките си „Първолаче юначе“ със стихотворения на български и английски език, „Конче като слонче“ и „Есенни боички“, поради непринудеността на детските възприятия и възторжена емоционална реакция.

Неподправени кадри свидетелстваха по време на представянето с какъв интерес и вълнение реагират децата при запознаването с новата стихосбирка „Щурче в дъжда“, която с посланията си „Не се тревожи, имаш приятели“ и „Животът е пъстро и весело приключение“ отговаря изцяло на жизнерадостното детско светоусещане. Срещите на поета с децата винаги оставят усещане за празник, защото малките са най-благодатната, но и най-критична публика, публика на полярните чувства, която винаги приема Иван Мишев с обич, защото той притежава едно от най-специалните умения на истински мъдрия, интелигентен, истински добрия човек – умението за естествено, непринудено сливане с мисленето, въображението и чувствителността на детето. Затова неговата поезия е като една пъстра, слънчева, пълна рисунка на детството.

В нея присъстват детските игри и пакости, природата, животните, кучето, което лудува вкъщи, дивото зайче, приютено у дома, детското мислене с милата си наивност и наблюдателност; свят, пъстър и жизнерадостен, свеж и пълен с действие. И всяко стихотворение завършвайки, извиква у нас усмивка. Тъгата, плачът в тези стихотворения никога не продължават дълго, защото лошото настроение в детството трае само миг.

Оригинален момент в новата книга е и фактът, че е илюстрирана от ученици лауреати от конкурс за рисунка. На представянето илюстраторите рецитираха творбите, които са провокирали творческото им въображение. Творби на поета са преведени на гръцки език. Присъстват и в сайтовете за деца, и в учебници по литература в начален етап.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град