новини детски

Начало | новини детски | Празникът на книгите е днес!

Празникът на книгите е днес!

Аз детето | 2017-04-23

Празникът на книгите е днес!

Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции, чиято дейност е обвързана с книгата и литературата. Той е посветен на всички четящи и се отбелязва с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и защитата на авторското право. С отбелязването на Световния ден на книгата от ЮНЕСКО се стремят да насърчат колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от книгите, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос към авторите и преводачите.

През 1995 година ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на книгата и авторското право, а за дата е избрана именно 23 април. Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата. Според Юлиянския календар на 23 април 1564 година е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. А според Григорианския календар на тази дата, освен смъртта на Мигел де Сервантес е и на Инка Гарсиласо де ла Вега. Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо.

Нека на този ден не забравяме, че четенето е наистина важен ключ към успеха и че качествените книги са един безкрайно достъпен начин за духовно развитие, извисяване на интелекта и знанието, човешкия стремеж към самоусъвършенстване. Четенето е като частен разговор, но книгите са за споделяне – споделяне на опит, знания и разбирания. Честит празник и приятно четене на нова или любима книга днес!Коментари
1 коментар

Виктория Тодорова, 10 г.,

Публикувано на 23.04.2017

До редакцията:Честит празник на книгата!Любимата ми книга е тази ,която спечелих от ваш конкурс:Нощта в която куклата оживява.Много хубави книги давате за награди.И също кога ще свърши конкурсът за яйцата?

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град