Vip интервю

Начало | Vip интервю | Интервю с писателката Кина Къдрева – авторка на „Таралежчето Черешко”

Интервю с писателката Кина Къдрева – авторка на „Таралежчето Черешко”

Ивет Лолова | 2010-12-30

Интервю с писателката Кина Къдрева – авторка на „Таралежчето Черешко”

Наричат я магьосник на словото, тя е един от съвременните борци срещу бездуховността. Ето какво сподели писателката по повод на наскоро излязлата детска книжка "Таралежчето Черешко":

Защо главният герой е таралежче?
Лятно време живея в гр. Царево, кв. „Василико”. В двора на моята къща постоянно идваше едно таралежче, което обичаше да яде череши – бодливо, но и много нежно. Ето така Бодливко стана герой на моята приказка.

Какво е посланието Ви към децата?
Приказката не е измишльотина. Тя винаги трябва да има някаква скрита философия и житейско послание към читателите. От „Таралежчето Черешко” децата ще научат важни неща за приятелството, доброто, злото и колко е важно да не се отказват от мечтите си.

На кой от героите приличате? Кой от героите от „Таралежчето Черешко” сте вие?
Всеки герой е част от мен, аз съм всички заедно.

Къде намирате сюжетите?
Сюжите са навсякъде. Всичко е сюжет, всичко може да бъде тема за приказка. Аз не търся сюжети, защото те са наоколо, просто протягам ръка и ги хващам.

Какво бихте пожелали на българските деца?
Да са здрави, да не се увличат и да не вярва на виртуалния свят толкова много, да се върнат към книгата и към детските игри.

Илюстрациите на „Таралежчето Черешко” са от младата художничка Лиляна Дворянова. Картинките са шарени, пъстри, с много подробности, с много миниатюрни образи. Всяка рисунка е като игра на криеница и намираница – дълго време я разглеждаш и непрекъснато откриваш нови елементи. Това е така, защото има деца, които още не могат да четат, но с удоволствие разглеждат картинките, докато мама, татко, баба, дядо, кака, батко им четат приказката. Затова художничката е нарисувала книжката за зяпловци, възприематели и читатели – това сподели на представянето на книгата кинодраматургът Севдалин Генов.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град