България

Начало | България | Храм на Кибела, град Балчик

Храм на Кибела, град Балчик

Ралица Златева, 14 г., Балчик | 2008-08-09

През април 2007 в Балчик бе открит храм на Великата майка на боговете, майка на боговете и на всичко живо - Кибела. Той бе намерен на частна територия по време на строеж на хотел.
Храмът на Кибела е единствения на балканите и може да бъде напълно възстановен. Главният проблем е, че той се намира на частна територия. В момента се водят преговори за откупуването на терена, но собственикът се опитва да издейства храмът да бъде част от приземният етаж на бъдещия хотел, но това би било световен прецедент. Въпреки, че храмът още не е възстановен, към него се проявява голям интерес, и то не само от чужденците, но и от балчиклии. Там бяха намерени около 20 надписа, 200 монети (които в момента се обработват), статуя на Кибела (без глава) и още две статуи, които се предполага, че са на Афродита и Дионис.
Балчик става все по-красив и известен град. Въпреки че е малък, към него се проявява голям интерес. Този храм би бил най- голямото нещо, с което да можем да се гордеем. Ще бъде единствен по рода си и ще се намира в град Балчик!

Коментари
5 коментара

Елена , 11 г.,

Публикувано на 27.08.2008

Много е хубаво това....но лошото е че ония идиот ще построи може би хотел там, но аз не вярвам!!! аз съм от балчик но сега живея в Германия....и нещо много важно години на ред никoй не се сещеше за Балчик но сега е хубаво че и чужденци и България ще научи за моя красив град Балчик.....

Диана , ,

Публикувано на 01.09.2008

Сега научавам за храма,въпреки че всяка година ходя в Балчик,сега година по-късно какво е станало с него?

luiza karamileva, 10 г.,

Публикувано на 23.09.2008

mislq 4e bal4ik e edin 4udesen grad

Бейрин Маджирова, 11 г.,

Публикувано на 05.03.2009

Много е добре,само да дойдете във Вятово

Цецо , 42 г.,

Публикувано на 18.06.2009

Много хубави неща се говорят за този град но дествителноста е друга,защото в момента в който се говори че за този град почват да научават много хора в страната и чужбина в същият този момент градът ни е в окаяно състояние,даже се стигна до там че вече квартал Левски а и целия град като цяло вече е град Кербала след тези изкопни дела навсякъде из града!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град