България

Начало | България | На събор в Ореш през месец май 2009 година

На събор в Ореш през месец май 2009 година

Галина Георгиева, 10 г., с. Ореш | 2009-03-26

Ореш е село в Северна България. То се намира в община Свищов, Област Велико Търново.

Село Ореш се намира в централната част на северна България между градовете Свищов и Белене на 12 километра от река Дунав.

Селото се нарича Павликянско Орешане през 15 век. След засилена римокатолическа пропаганда павликяните, чиито далечни наследници са жителите на духовното им развитие през последните 300 години.

Тъкмо в Ореш се ражда един от първенците на българо-католиците, отдали всичките си сили за духовното развитие на народа през 17век по пътя на политическото му освобождение – Филип Станиславов,, епископ на Велика България”, написал първата българска печатна книга - “Абагар”.

Може да се каже, че под католическото духовенство в село Ореш и другите католически села са засегнати всички по-важни традиции в частния и обществения живот на населението.

Всяка година в селото се провежда “Фолклорен събор” на католиците от северна България. На 27.05.2005 година се проведе “Национален фолклорен събор” на католиците от цяла България. Това е Първи фолклорен събор на католическата общност в България в село Ореш, Свищовско.

С литургията в католическия храм “Непорочно зачатие на Дева Мария” в село Ореш, Свищовско започва първият в България фолклорен събор на католическата общност в страната. Със своите местни обичаи, песни и танци, в него участват представители на католическите общности от град Белене и Раковски, селата Белозем и Калояново от област Пловдив, село Малчика - община град Левски, село Бардарски Геран – община Бяла Слатина, село Драгомирово – Свищовско и други.

Съборът е по инициатива на жителите на село Ореш в рамките на проект “Видео”.

В салона на читалището официално се открива събора и започва програмата в която са включени – концерт на танцови, певчески групи и индивидуални изпълнения, отчитане на резултати от конкурс за детска рисунка, ревю на автентична народна носия от раклата на баба.

Аз бях там, но ако и вие искате да видите и чуете незабравимото и автентичното за католическите общности – заповядайте на католическия събор през месец май 2009 година в село Ореш.



Коментари
3 коментара

Ваня Ангелова, ,

Публикувано на 21.06.2009

Наистина в село Ореш е много хубаво. Ние с моя приятел,който е от там обичаме много да си ходим там, защото наистина можеш да си починеш и да се видиш с приятели. А що се отнася до събора тази година бяхме и беше хубаво :)

Моника Добрева, 28 г.,

Публикувано на 30.06.2009

село ореш е едно забележително място с много интересни и добри хора

Мария Мачева, 32 г.,

Публикувано на 05.04.2010

Баща ми е от там.Там порастнах и много обичам село Ореш.Невероятни хора,прекрасни и топли спомени имам от детството си от там..Обичам да се връщам там,жалко,че рядко да ми се случва напоследък.За мен си остава най-прекрасното място и моят роден дом.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град