любопитно

Начало | любопитно | Хитрости, които може и да ви се сторят глупави, но в доста ситуации помагат

Хитрости, които може и да ви се сторят глупави, но в доста ситуации помагат

Аз детето | 2021-01-13

Хитрости, които може и да ви се сторят глупави, но в доста ситуации помагат

Някои ежедневни хитрости са толкова полезни и прости, че могат да вършат работа на повече от едно поколение. Но с течение на времето по един или друг начин те се забравят и се превръщат в това, което наричат ​​„бабини деветини“ и на много хора се струват глупави. Az-deteto.bg обаче реши да си спомни миналото и събра за вас няколко хитрини от времето на баба и прабаба ви, които по някаква причина са забравени, а те всъщност често могат да помогнат.

Определете часа на слънчевия залез

Поставете пръстите си заедно и протегнете ръката си, така че слънцето да „лежи“ върху показалеца. Сега пребройте пръстите до хоризонта. Всеки от пръстите ще бъде равен на приблизително 15 минути преди залез слънце.

Разберете броя на дните в месеца

Сгънете ръката си в юмрук и започнете да броите месеците на кокалчетата на пръстите си. Всяко кокалче и вдлъбнатината до него е отделен месец. Ако броите по една ръка в даден момент, след като стигнете до края, започнете отново с кокалчето на показалеца. Ако месецът е върху кокалче, то има 31 дни, а ако е до кокалчето е с 30 или по-малко дни.

Разберете дали Луната се увеличава или смалява

За да разберете дали Луната расте или намалява „сложете“ пръста си на полумесеца в небето. Ако получите буквата „Р“, луната расте, ако е „С“ – намалява.

Проверете дали батерията е изтощена

Умножение по пръстите

Обикновено децата бързо запомнят умножението на малки числа, но с числата 6, 7, 8 и 9 възникват трудности. Но с този прост трик умножението няма да ви се опре. Завъртете ръцете си така, че дланите да са към вас и мислено номерирайте всеки пръст, започвайки с малкия пръст, от 6 до 10. Сега, за да умножите например 7 по 8, свържете пръст №7 на лявата си ръка с пръст №8 от дясната. Броят на пръстите отдолу, броейки заедно със свързаните, означава десетици (имаме 5 от тях). А пръстите, разположени в горната част, трябва да се умножат помежду си – те означават единици (в нашия случай умножаваме 3 по 2). Отговор: 7x8 = 56. По този начин можете бързо да умножите по 6, 7 и 8.

За да умножите по 9, изправете пръстите си и поставете ръцете си с длани надолу. Сега, за да умножите произволно число по 9, просто сгънете пръста си под номера на това число. Пръстите „преди“ означават десетици, „след“ – единици. Например, за да умножите 7 по 9, огънете 7-ия пръст. Остава 6 пръста „преди“ и 3 „след“. Получаваме отговора: 7x9 = 63.

Дължина

Ако трябва грубо да измерите обект, но нямате подръка линия, тогава можете да направите това с пръстите на едната ръка. Според човешките пропорции разстоянието между върховете на палеца и показалеца е приблизително 18 cm, а разстоянието между палеца и малкия пръст е приблизително 20 cm. Разбира се, този метод не е достатъчно точен, тъй като всеки от нас има различен размер на ръката. Но може да бъде полезно, ако трябва да измерите голям обект, а имате само малка линийка: просто предварително измерете разстоянието между пръстите си.

Колко градуса е този ъгъл

Разтворете пръстите си доколкото е възможно и ги поставете на повърхността, върху която искате да измерите ъгъла. Малкият пръст трябва да лежи на долната равнина: той означава 0°. Ъгълът между палеца и малкия пръст ще бъде 90°, ъглите между малкия пръст и другите пръсти са съответно 30°, 45° и 60°.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град