забавна наука

Начало | забавна наука | Горещо... по-горещо... лава!

Горещо... по-горещо... лава!

Мирела Любенова | 2017-03-23

Горещо... по-горещо... лава!

Вулканите впечатляват хората от незапомнени времена. Днес знаем много за света, но вулканите за нас си остават нещо наистина впечатляващо и безкрайно интересно. Вулканите са като едни огромни планини, които бълват толкова огън и пушек, че всеки дракон, дори Смог би им завидял. За всички, които не се досещат – Смог е един огромен страховит дракон, който е откраднал голямо количество злато от едни джуджета в книгата „Билбо Бегинс, или дотам и обратно“ и всеки, който я е чел или е гледал филма се досеща. А за всички други ще кажем, че драконът е наистина страховит и въпреки това пред вулканите е като мило гущерче.

Всеки знае, че когато вулкан изригне може да е толкова силно, че да промени формата на земните пластове. Изригванията на вулкани могат да създадат много опасности, не само в непосредствена близост до изригването. Една такава опасност е, че вулканичната пепел може да бъде заплаха за въздухоплавателните средства, по-специално тези с реактивни двигатели, където частици пепел могат да се разтопят от високата температура и след това да се прикрепят към турбината като променят формата им и доведат до нарушаване на тяхното функциониране. Големите изригвания могат да повлияят на температурата, когато пепел и капчици сярна киселина закрият слънцето и охладят по-ниската атмосфера на Земята (или тропосферата). Те също така поглъщат топлината, излъчвана от земята, като по този начин затоплят горните слоеве на атмосферата (или стратосферата). В исторически план, така наречените вулканични зими причиняват катастрофален глад.

Въпреки това ние искрено им се възхищаваме и не спираме да си задаваме всякакви въпроси за тях. Знаете ли например какво точно е лавата. Ясно е, че е нещо много горещо, но дали е огън – прилича на река от огън, но дали е това? Много дълбоко в земята, там където дори и къртиците все още не могат да стигнат, температурата е много висока. Ако някога влезете със сладолед в такава дупка, няма да издържи и три секунди преди да се изпари. Такава висока температура е достатъчна, за да разтопи дори и камък и го прави много, много често. Така разтопените камъни вече се наричат магма и когато се топят и втечняват все повече и повече започват да изплуват към повърхността на планетата Земя, където ние живеем. Стигне ли там магмата ние вече я наричаме лава. Макар че понякога вулканът може да изпрати лавата и в небето докато изригва, тя най-често излиза през пукнатините му, наречени фисури.

Нали запомнихте, че ви казахме, че лавата е разтопен камък. Трябва да знаете, че когато той се разтопи това вече не е камък и затова е прието да се казва, че лавата е съставена от силиций и кислород. Освен това по пътя си към повърхността често се смесва и с други вещества като желязо, магнезий, калий и калций. Направо си е като Менделеевата таблица. Така нагласена, когато за първи път пробие земната повърхност, лавата е изключително гореща течност. Прясната лава може да бъде с температура до 1 200 градуса и обикновено е с червен или оранжев цвят, затова ни прилича на огнена река. Животът ѝ обаче е доста кратък, веднъж излязла на повърхността, тя започва постепенно да се охлажда, докато отново стане твърда и заприлича на скала. Въпреки това понякога лавата може да измине много път, дори и да залее някое село преди да се охлади достатъчно, че да се втвърди. Самата дума лава идва от италиански, което означава „поток“.

Докато говорим за заливане на села трябва да ви кажем, че лавата далеч не се движи толкова бързо, колкото ни се представя във филмите. Там вулканът изригва и буквално за секунди лавата достига до хората. Това обаче не е така, макар тя да си е доста смъртоносна, защото е гореща, реално е много бавна. Лавата може да навреди на човек само ако той седи и чака да го доближи, но хората, които живеят близо до активни вулкани обикновено могат да се измъкнат от горещата течност дори и с ходене. Единственото на което лавата вреди са плодородните земи и къщите, защото те няма как да се отдалечат от нея.

Няколко любопитни факта за вулканите:

  • През 1963 г., в резултат на изригването на подводен вулкан южно от Исландия се образува остров Сюртсей.
  • Изригването на вулкана Кракатау в Индонезия през 1883 г. предизвиква най-силната звукова вълна, регистрирана в историята; звукът е чут на разстояние над 4800 км от вулкана. Атмосферните ударни вълни обикалят Земята седем пъти и са регистрирани в течение на 5 дни.
  • Изригването на вулкана през 1927 г. образува нов вулканичен остров, известен под името Анак Кракатау (Детето на Кракатау).
  • Вулканът Килауеа, разположен на Хавайския архипелаг е най-активния вулкан в днешно време. Последното му продължително изригване започва през 1983 г. и продължава и досега. Потоците лава са навлезли в океана на 11-12 км.
  • В Тайван е открит действащ вулкан. По-рано се е смятало, че последната му активност е била отпреди над 200 хил. години, но се е изяснило, че тя е била само преди 5000 години.

Снимки: pixabay.com

Прочетете още за вулканите:
Как изригват вулканите
Вулкан има и в България
Страховитият и интересен вулкан Етна



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град