важните неща

Начало | важните неща | Гората - място за живот и прием

Гората - място за живот и прием

Моника Якимова, 12 г., Враца | 2008-03-27

През цялата си многовековна история нашият народ е бил съдбовно свързан с гората. Тя го е приютявала, хранила, пазила. Гората е и неоценимо природно богатсво.
 Родена съм и живея в гр. Враца. Сутрин, когато се събудя виждам Врачанския балкан. Имам усещаното, че ще се докосна до боровете и ще си откъсна връхче от тях. Особено красиви са младите борове през месеците на растежа си, когато пуснат “свещи”.От деня, в който за първи път стъпих във Врачанския балкан, обикнах всичките му прелести. Затова най-добре се чувствам, когато в събота или в  неделя,  с мама и татко отиваме на разходка  до местността Леденика (Врачанския балкан). Там  се радвам на зеленината около мен и обичам да вдишвам чистия въздух. Всичко е така прекрасно сякаш си в други измерения,  далеч от шумния град и замърсения въздух. Това е хубавата страна на моето преживяване в гората, но ме боли, когато видя някое безразборно отрязано дърво или опожарена гора . А напоследък това се случва много често. Възрастните, когато вършат зло и  не мислят, че това оставя трайни следи за нас децата. Колко е трудно да отгледаш дърво да расте година, две, десет, няколко десетилетия, докато един прекрасен ден малката семка или фиданка се превърне в голямо дърво, и колко лесно се унищожава. Членувам в клуб “Млад еколог”, “Пешеходен туризъм” и безкрайно обичаме природата. Нашата обич изразяваме в  правенето на  постери със снимки за природата, екскурзии в планината и изкачване по екопътеките, и се възпитаваме в опазването на гората. Колкото повече общувам с природата, с дърветата и растителността, толкова повече обичам България. Гората е хубава през всичките сезони – пролетта разцъфтяват дърветата, лятото е зелено, през есенна са чудните окраски на листата от жълто-зелено, червено, а през зимата отрупани с пухкав бял сняг. Кажете ми кога гората не е красива и не буди възхищение?  
 Колкото повече общувам с природата, с дърветата, растителността и животните, толкова повече обичам България. Едва ли има в света, страна, по–хубава от моята, с по–богата природа от нашата, с по–интересна история от българската.

Участва в конкурса "Детска седмица на гората"


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град