покани

Начало | покани | Фестивал на Астрид Линдгрен в България

Фестивал на Астрид Линдгрен в България

Аз детето | 2006-04-19

Фестивал на Астрид Линдгрен в България

Шведският посланик Бертил Рут и членове на Почетния комитет на фестивала на Астрид Линдгрен – Меглена Кунева, министър по европейските въпроси, и Леда Милева, писателка, стартираха конкурс за детска рисунка, вдъхновена от книгите на Астрид Линдгрен, и представиха различните инициативи, свързани с фестивала.

Посолството на Швеция в България организира фестивал, посветен на авторката на историите за Пипи Дългото чорапче, Карлсон и много други любими детски герои – Астрид Линдгрен. Фестивалът е част от поредицата събития, посветени на стогодишнината от рождението на световноизвестната шведска детска писателка, която ще се чества през 2007. В програмата на фестивала са включени конкурс за детска рисунка на деца на възраст от 8 до 12 години, постановката “Пипи Дългото чорапче” в Младежкия театър, представления по “Пипи Дългото чорапче” с участието на театрални детски групи от София, както и семинари на тема “Детската литература като огледало на обществото” и “Децата и детските права”.

Водещото жури на конкурса, състоящо се от Никола Манев и Мария Ландова, с председател професор Борислав Стоев ще избере 15 от най-добрите рисунки, които ще бъдат отличени по време на официалното откриване на фестивала. Наградите са книги и ще бъдат връчени от Почетно жури, чиито членове са Меглена Кунева, Ивайло Калфин, Бойко Борисов, Леда Милева, Валери Петров, Вера Ганчева, посланик Бертил Рут и други.

“Изключително много се радвам, че стартирахме в България проект по случай стогодишнината от рождението на световноизвестната шведска писателка Астрид Линдгрен. Той е насочен и към българските деца, които, сигурен съм, четат с интерес нейните книги, ” каза посланик Бертил Рут.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град