спорт

Начало | спорт | Фехтовката – спортът на олимпийските шампиони и рицарите за първи път на „Детска Игриада“

Фехтовката – спортът на олимпийските шампиони и рицарите за първи път на „Детска Игриада“

Аз детето | 2017-06-02

Фехтовката – спортът на олимпийските шампиони и рицарите за първи път на „Детска Игриада“

Записахте ли се вече за нашия страхотен спортен празник? За нашата „Детска Игриада“? Ако не сте, направете го час по-скоро, защото сме ви приготвили много интересни изненади! Някои от тях са по-малки, други по-големи, но със сигурност всяка една от тях ще бъде впечатляваща и интересна, също като спортовете, които сме ви подготвили. Говорейки за изненади, тази година всички, които дойдат ще могат да се почувстват и като истински рицари, защото за първи път ще имаме и демонстрация по фехтовка, която се осъществява с любезната подкрепа на „Селект Асет мениджмънт“ ЕАД. Точно така! Всеки един от вас ще може да се докосне до рицарството и да изглежда почти като онези смелчаци в бляскави доспехи от книгите и филмите, благодарение на нашите партньори от Спортен клуб по фехтовка „Младост“, които ще ви покажат и разкажат всички интересни подробности за фехтовката! Може би не знаете, но фехтовката първоначално е измислена като бойна система, а не спорт. Самата дума „фехтовка“ идва от вид отбранително умение на рицарите.

В Европа е съществувала богата традиция на преподаването и усвояването ѝ, за което свидетелстват десетки учебници по фехтовка още от 13-ти век. Толкова интересна е тя. Освен тези изцяло запазени учебници, има написани и много съчинения и всякакви други документи по които можем да съдим колко ценена е била тя през епохата на Ренесанса. По това време също така са се употребявали и най-различни оръжия – едноръчен меч, едноръчен меч и юмручен щит (бъклър), дълъг меч, копие и други. Основен инструмент при обучението на воините, както се подразбира, е бил мечът. Чрез овладяването му бойците са достигали до всички принципи, необходими за боравенето с останалите оръжия в арсенала. Освен това част от задължителната подготовка е включвала и ръкопашен бой. Подготовката на смелите войни и обучението им за различните оръжия било дълго и започвало от най-ранна детска възраст. Така че и за вас е подходящо време да се запознаете с това бойно изкуство превърнало се в спорт!

Фехтовката се обособява като спорт през 18-ти век, като и досега най-активно се практикува във Франция, Италия и Германия. Тогава от бойно изкуство само за посветени войни, тя се превръща в спорт, който помага за бързото вземане на решения и дисциплината на мъжете от висшето общество – принцовете били задължени да тренират фехтовка, защото се смятало, че един ден тя ще им помогне да бъдат по-добри владетели. Накрая от 20-ти век насам фехтовката се превръща в масов спорт за момичета и момчета в много европейски страни! Така през 1896 година спортът е включен и в Първите олимпийски игри и от тогава до сега е неизменна част от тях.

Днес фехтовката е ръкопашен бой с използване на преносими оръжия, които са под постоянен контрол от фехтовача. Има три вида оръжия: шпага, рапира и сабя, които са с подобен дизайн и употреба. Всяко от тях разполага със собствен набор от стандартизирани правила, като се вземат под внимание специфичните им особености. Шпагата е най-тежкото оръжие и е предназначено за мушкане, докато рапирата е по-лека, но използването ѝ е подобно. Сабята се използва както за мушкане, така и за сечене. Спортистите се състезават със специални екипи, които ги предпазват от нараняване. Победителите и губещите в спорта фехтовка се определят от броя на точните удари в специфични области от тялото на състезателя. Съдиите преценяват резултата. Състезанията във фехтовката могат да бъдат както индивидуални, така и отборни. Отборът се състои от четирима души, като един от тях е резерва и може да излезе на мястото на друг по определен ред. Играе се до 45 туша на принципа „всеки срещу всеки“, тоест изиграват се 9 боя.

Готови ли сте заедно да си направим един истински олимпийско-рицарски турнир по фехтовка? Тогава се регистрирайте за нашата „Детска Игриада“ и елате! Очакваме ви на 10-ти юни от 9 часа в парк „Заимов“!

„Детска Игриада“ тази година се организира в партньорство с Mtel, Allterco, Green life, Selecta, ФЛОРИНА, „Меблик“.

 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град