История

Начало | История | Един обикновен ден на едно обикновено древноримско семейство

Един обикновен ден на едно обикновено древноримско семейство

Аз детето | 2016-12-14

Един обикновен ден на едно обикновено древноримско семейство

Всички сме чували за Древен Рим и за интересните, невероятни и красиви неща, които са построени там. Все пак това е една от основните цивилизации на древния свят и античността. Всеки знае, че Древен Рим е получил своето име от главния си град Рим, наречен на свой ред на легендарния си основател — Ромул. Рим е била могъща империя, простирала се е в Европа, Северна Африка и Близкия изток. Древноримското общество търпи силно развитие в областта на правото, военното дело, изкуството, литературата, архитектурата, технологиите, езиците, което само по себе си бележи огромен принос към културата на целия Западен свят. Това го знае всеки. Знаете ли обаче какво е било ежедневието на обикновените римляни? Не? А би било хубаво, то също е доста интересно, както сами ще видите, ако прочетете следващите редове.

Както и днес всекидневният живот в Древен Рим започвал с лека закуска. Хляб и вода (или вино) била сервирана във всяка къща, бедна, богата и дори на императорите. На децата пък често били давани плоски питки от пшеница, които те изяждали на път за училище. Понякога на закуска присъствали и месо, риба и плодове, но много рядко. За императорите обаче плодовете били задължителни всяка сутрин. След закуската мъжете и момчетата отивали на училище и на работа, като обличали своите тоги, по-късно наричани и туники, които приличат на много големи ризи. Жените и момичетата също носели туники, които стигали до глезените им, а на кръста си слагали и нещо като красиви колани. Повечето момичета обаче оставали у дома с майките си, за да учат как да се грижат за домакинството.

През това време момчетата ходели на училище, което често се състояло просто от една стая, в която всички седели и учели заедно, независимо на каква възраст са. Древните учители били много строги. Почти всички били задължени да следват думите на Аристотел (древен философ), който е казал: „Младите хора не трябва да играят, а да бъдат обучавани.“. В Древен Рим образованието било задължително за всяко момче и всички го приемали много сериозно. Ученето включвало много от предметите, които изучавате и днес, като математика, история (макар че кой знае каква е била, след като тогава се е създавала историята), философия, етика и други. Тогава математиката също била най-трудният предмет, най-вече, защото всички числа трябвало да се изписват и смятат само с шест латински букви (I, V, X, L, C и M).

По време на обучението си децата се учели и как се пише правилно, как се говори пред публика, как да бъдеш добър оратор и също така как правилно се държат меч и щит. Много от момчетата накрая ставали лекари, адвокати или учители. Останалите пък се присъединявали към така известните римски легиони. За разлика от днес обаче, повечето мъже работили само до около 16 часа, тогава работното им време приключвало.

През това време, момичетата, които оставали вкъщи, също били доста заети и не си мислете, че им било много по-лесно. Те пък трябвало да се учат на фермерство, пекарство, продаване на хранителни продукти и шиене на дрехи, което по-късно трябвало да правят за своето собствено семейство и да обучат дъщерите си на същото. Въпреки че знаем, че грижите за семейството са ежедневни и ежесекундни, на жените също било позволено да приключат с всички задължения около 18 часа. След това цялото семейство се отправяло към обществените бани. Тук хората се събирали, не само, за да се изкъпят, но и за да говорят с приятели. В баните обикновено имало и градини, спортни зали, библиотеки и други места за отдих. Типичната римска баня прилича на нещо като плувен басейн пълен с гореща вода.

След като прекарвали известно време в банята, идвало време и за следващото хранене, което било доста по-обилно. То най-често включвало пшеничена каша, салата, варени яйца и пресни хлебчета. Ако имало някакъв празник, на трапезата често присъствали и печено прасе или пиле, гъска, патица. Десертите били прости, но много вкусни: плодове и нещо като кекс с мед. Римляните много ценели свободното си време и затова след вечеря обичали да слушат музика, да рисуват или да четат. Възрастните пък често отивали и на пиеси или състезания с колесници.

Религията също заемала голяма част от дневния римски живот. Въпреки че някои семейства не посещавали храмове често, много от тях имали малки светилища у дома, посветени на конкретни богове и богини. Подобно на гърците, древните римляни вярвали, че боговете и богините живеели на върха на планината Олимп. Семействата се молели на тези богове, за да измолят защита и напътствия. Повечето римляни си лягали рано, не само защото денят им започвал в зори, но и защото осветлението било много скъпо и трудно си го позволявали. Затова обикновено щом се стъмни си лягали, за да се наспят и да посрещнат новия ден!

Картинки: history.net

Вижте още:
Десет от най-забележителните факти за Колизеума



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град