любопитно

Начало | любопитно | Двама французи забавляват децата в София

Двама французи забавляват децата в София

Аз детето | 2013-05-19

Двама французи забавляват децата в София

Франсоа Вю и Силван Беро са двама ентусиазирани младежи, които искат да се развиват професионално, но да за се случи това им е нужно да натрупат малко повече опит. Именно това ги води у нас.
Вю и Беро са в България по европейската програма „Леонардо да Винчи“, която и подкрепя млади хора с малко или без никакъв професионален опит или без големи финансови възможности. Франсоа и Силван забавляват децата в Сити център София по няколко часа на ден. Пеят, жонглират, рисуват огромна гипсова торта. Но, това което е по-важно за 20-годишните младежи е, че се учат да общуват с децата без думи.

Двамата французи се обучават да станат аниматори (във Франция има специални школи и колежи, в които се изучава психология, комуникация с деца, педагогика и т.н., все умения, които трябва да бъдат усвоени преди да аниматорите да получат професионална квалификация). Тази кариера не е никак типична за силния пол у нас, но пък безспорно е много интересна – нали си спомняте приказката, че мъжете винаги си остават деца.

„Когато аз самият бях дете ми се струваше прекрасно да си аниматор – да играеш по цял ден, да се забавляваш, да танцуваш, да лудуваш – въпреки че си пораснал. Другите възрастни все бързат за някъде, нямат време и всяка секунда им е разграфена, – разказва Франсоа Вю, за избора си да стане аниматор. – Първоначално мечтаех да бъда пожарникар, пекар или пилот. На по-късен етап се отказах от тези идеи.“ Силван пък искал да бъде учител. Но тъй като не получил добри оценки, го приели в специалност по анимация. Не е ли забележително, че в Европа, за да станеш учител трябва да имаш висок бал. Както знаем, у нас не е така. Тази информация изненада доста Силван Беро.

Най-голямото предизвикателство за тях е да успеят да „надхитрят“ децата. „Малките са много интуитивни и умни. Те винаги усещат, когато не им обръщаш нужното внимание на 100% или пък не си отдаден напълно, но това, което правиш, – споделя наблюденията си Франсоа. – Ако не внимаваш – хлапетата могат лесно да направят някоя щуротия. Но пък това не винаги е толкова лошо. Ние, възрастните можем да научим много от децата. Те откровени, действат непреднамерено и притежават онази вяра, която може да те подтикне да правиш чудеса.“

Двамата младежи може да видите в Сити Център София през делничните дни от 16 до 19 часа, както и в събота следобед.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град