Растения и животни

Динозаврите

Аз детето | 2010-06-30

Динозаврите

Динозаврите (Dinosauria) били най-широко разпространените сухоземни гръбначни влечуги за период от около 160 милиона години през мезозойския период. От тях произлизат някой от съвременните животни. Сред динозаврите са най-едрите животни, съществували някога на нашата планета.

Те изчезват преди 65 милиона години. Има различни теории за това как са изчезнали, но до ден днешен учените не са установили точната причина, която е причинила смъртта им. Някои учени например смятат, че изчезването им е последствие от огромен метеорит, разбил се на земята. Той образувал огромен кратер край полуостров Юкатан, Мексико , от който излизали облаци отровни газове и прах, които попречили на слънчевите лъчи да проникват и растенията увехнали, а след тях и растителноядните динозаври и всички видове хищни динозаври нагоре, които се хранели с тях. Бъдейки толкова назад във времето в сравнение с нас, динозаврите ни изглеждат като нещо маловажно и много далечно. Може би са били по-глупави от нас, но са просъществували цели 160 милиона години! А това е много. Наистина много, дори в сравнение с времето, което е минало от изчезването им до наши дни. Един ужасно дълъг период, в който те са били господстващият вид на планетата. Красиви създания! Било то вечно хранещия се Стегозавър, свръх-хищникът Тиранозавър Рекс или пък неописуемо огромният Диплодокус, надминаващ 28 метра на дължина! Безспорно, най-атрактивната характеристика на динозаврите си остават техните ГОЛЕМИ размери. Един средностатистически хищен динозавър от вида “Спинозавър” например (живял през късна Креда, последният етап от пребиваването на динозаврите на Земята), е достигал средно до 15 метра на дължина и до 7 метра височина. Може би някой ден и ние, хората ще успеем да се наречем истински “Господари” на Земята, но това ще стане само и единствено, ако успеем да запазим вида си толкова дълго време, разбира се. Би трябвало хората да се обърнат към все още превъзхождащия ги вид на Динозаврите и да обърнат внимание на това, какво се иска, за да просъществуваш толкова дълго време. И някой ден, кой знае? Може би след няколко милиона години, някой човек като нас ще има възможността да каже “Ние сме най-великият вид, ходил някога върху тази земя.” Но до тогава динозаврите ще си останат безцеремонните господари на тази планета.



Коментари
13 коментара

Мария Лилова, 10 г.,

Публикувано на 29.09.2008

Много е интересно.

Алекс Савов, 9 г.,

Публикувано на 07.12.2008

много зле братко

Стоян Радков, 10 г.,

Публикувано на 25.12.2008

Това е много интересна история

Стоян Радков, 10 г.,

Публикувано на 25.12.2008

Това е много интересна история

Виктория Стоева, 9 г.,

Публикувано на 14.03.2009

Царят на хищниците Тиранозавърът(гущер тиранин)бил най-големият хищник,който някога е съществувал на Земята.Това огромно създание тежало повече от африкански слон.По света са намерени цялостните фосилни скелети на пет екземпляра.

Александър Койнарски, 12 г.,

Публикувано на 24.08.2009

Ей да ти кажа аз се занимавам с динозави и преди 1 година учените установили,че спинозавъпът е бил по голям с 2 метра.Жалко де,защото Ти-рекс е любимият ми дино.

Алекс , 8 г.,

Публикувано на 01.07.2010

малко тъпо и малко готино

Магдалена Малинова, 11 г.,

Публикувано на 01.07.2010

Това е много интересна история!!!

Стоян Петров, 9 г.,

Публикувано на 24.08.2010

динозаврите са страхотни

Свилен , 11 г.,

Публикувано на 02.09.2010

статията ми допада

Василена Тодорова ., 8 г.,

Публикувано на 07.11.2010

Динозаврите са отдавна изчезнали и са кръвожадни . Архелозите са намирали кости от тях дълбоко под земята . Яко .

НЕСИ , ,

Публикувано на 04.01.2011

Обожавам книги,енциклопедии и каквото и да е за динозаврите.

алфа красимиров желев, 7 г.,

Публикувано на 27.01.2011

тирекс е това

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град