зоокът

Начало | зоокът | Да предпазим домашните любимци по празниците – 5 ценни съвета

Да предпазим домашните любимци по празниците – 5 ценни съвета

Аз детето | 2019-12-13

Да предпазим домашните любимци по празниците – 5 ценни съвета

Коледните празници определено са вълнуващо време за всички, дори и за домашните ни любимци. Не си мислете, че те също не обичат украсата и мигащите лампички, макар и по свои си начин. И докато птичките и хамстерите често просто ги наблюдават, то енергичните ни кучета, милите зайчета и любопитните котки определено искат и да усетят украсата. И докато клипчетата с катерещи се по елхата котки и кучета с коледни шапки са забавни, то трябва да помните, че някои от любимите ни празнични традиции могат да бъдат опасни за животинските ни приятели. Не позволявайте на вашата Коледа да бъде прекъсната с пътуване до спешен ветеринарен кабинет, като спазвате тези 5 ценни съвета.

Защитете коледното дърво от домашния любимец и домашния любимец от коледното дърво

Може би епицентърът на коледната опасност за вашия домашен любимец е елхата. Вярвате или не ако падне или пък части от нея попаднат в устата на животинчето това може да доведе до разстроен стомах, болезнени наранявания или дори трагедия. Собствениците на кучета, котки и зайци трябва да бъдат особено внимателни и да не оставят елхата с домашния любимец без надзор. Ако е възможно най-добре поставете коледното дръвче в стая, чиято врата винаги можете да затворите, когато не сте у дома. Или пък просто я вдигнете високо! Така ще имате и интересна украса, а и на домашния любимец ще му е по-забавно.

Ако имате жива елха внимавайте със смолата

Може да ви звучи странно, но се уверете, че от дървото не капе смола или пък четириногия ви приятел не може да я оближе по някакъв начин. Тази гъста течност всъщност привлича домашните любимци, както вас шоколадовата торта. Но ако за вас тя е просто вкусно лакомство, то за животинчетата смолата е и вкусна и опасна. Понякога отделя токсични вещества, които могат много да навредят на домашния любимец.

Внимавайте и с лампичките

Всички лампички и други светещи дрънкулки, които използвате, за да красят вашата коледна елха и дома ви определено са красиви, но те могат да представляват реална заплаха за вашия домашен любимец. Ветеринарите казват, че домашните любимци могат лесно да умрат от ток, вътрешни наранявания или запушване на червата след като решат да си направят една светеща коледна закуска. И макар да ви се струва, че вашият домашен любимец няма да направи такова нещо е доказано, че почти 80% от животните в крайна сметка решават да опитат от светлинките. Затова поставете светлинките и всички кабели далеч от обсега на устата на любимеца си.

Коледните играчки могат да са смъртоносни

Те може да изглеждат като просто красиви украси за вас, но за Джери или Пухчо, са и смъртна опасност. Дъвченето на коледни играчки може да доведе до порязвания в устата, гърлото и храносмилателната система, както и други сериозни наранявания. Гирляндите също могат да доведат до запушвания на стомашно-чревния тракт, които могат да навредят или дори да убият вашия домашен любимец.

Пазете лакомствата далеч

Уверете се, че сте окачили коледните чорапи за лакомства толкова високо, че домашният ви любимец да не може да ги достигне. Както знаете сладкото в повечето случаи е вредно за всяко животно и въпреки това те няма да се спрат ако успеят да се докопат до него.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град