История

Начало | История | Братя Грим – събирачите на приказки

Братя Грим – събирачите на приказки

Мирела Любенова | 2017-02-13

Братя Грим – събирачите на приказки

Чували ли сте историята за хубавото младо момиче, което живее със седем джуджета, за да избяга от кроежите на злата си доведена майка? Разбира се, че сте чували! Всички знаят, а мнозина и обичат приказката за „Снежанка и седемте джуджета“. Също както харесвате и Рапунцел, Пепеляшка, Спящата красавица, както и тайничко дори не толкова добрия Румпелщилцхен. Но знаете ли на кого трябва да благодарим за тези толкова любими наши приказки, които поколения деца по света обичат – на двама братя от Германия. Те са отделили много години от живота си, за да съберат и оформят тези прекрасни, поучителни и интересни приказки в книга, така че всички да можем да ги четем.

Якоб Грим и Вилхелм Грим, известни и като братя Грим са германски библиотекари, които много обичали филологията. Това е вид наука, изучаваща езика и литературата. Най-често тя се използва в смисъл на изследване на текстове, главно стари или като изследване на езици и на текстове, създадени на тях, включвайки области като езикознание, литературознание, както и фолклористика, етнография, странознание, митология. Точно това са обичали да правят и братята Грим, но пък е логично, след като са работили и в библиотека, нали? В началото на XIX-ти век (19-и век) двамата братя силно се заинтересували от приказния немски фолклор. Добре е всеки да знае, че в действителност братя Грим не са автори на приказките, макар това да е станало нещо като факт. Тези истории са съществували много преди двамата да се родят като част от устната традиция в Германия и са били предавани от поколение на поколение в продължение на много години. Якоб и Вилхелм просто са събрали приказките и са ги записали, което също си е доста голям труд, а най-вероятно по-голям отколкото просто да бяха измислили няколко. В продължение на много години двамата братя интервюирали приятели, роднини и роднини на приятели и приятели на роднини, за да спасят интересните приказки от изчезване. В крайна сметка през 1812 година те публикуват истории под заглавието „Детски и домашни приказки“.

Това първо издание съдържа не само споменатите по-горе приказки, но и тези за „Жабокът принц“, „Червената шапчица“, „Хензел и Гретел“ и много други. Най-хубавото било, че братя Грим вдъхновили и други филолози да правят като тях и така ако първото издание на „Детски и домашни приказки“ е съдържало само 86 истории, то последното, което може да бъде намерено вече и у нас, съдържа повече от 200 интересни приказки. Освен това към днешна дата трудът на двамата братя и другите след тях е преведен на повече от 160 езика. Историите са толкова вечни и популярни, че имат и много различни версии. В САЩ например можете да прочетете повече от 120 варианта на приказката за Червената шапчица, а хората по света знаят тези приказки като „Приказките на братя Грим“.

Макар братята да са публикували и много други произведения, като книги за тълкуване на митологията, написани изцяло от тях, както и няколко учебника по лингвистика, приказките, които те са събрали са най-голямото им постижение, което буквално се носи през вековете!



Коментари
1 коментар

Божидара ьаи14, ,

Публикувано на 29.12.2022

Моля чао

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град