новини детски

Начало | новини детски | Българчета впечатлиха Мароко на етнофестивал

Българчета впечатлиха Мароко на етнофестивал

Аз детето | 2008-12-04

България участва на петото издание на уникалния етнофестивал "Мусем на Тан Тан” в Мароко, който се проведе под патронажа  на краля на Мароко Мохамед VI.

В състава на делегацията, водена от зам.-министър на културата Надежда Захариева, бяха директорът на Дирекция "Регионални културни дейности” Венцислав Велев, представителите на Националното училище за фолклорни изкуства в с. Широка лъка към Министерството на културата – директорката Стоянка Илчевска и учениците Ваня Кудева (12 клас) и Виктор Джоргов (11 клас), както и Катя Тодорова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Мароко.

Тази година за почетен гост на фестивала "Мусем на Тан Тан”, който се провежда в пустинята, на около 70 километра от град Тан Тан, беше избрана България. В него участваха различни племена от Сахара, фолклорни състави, занаятчии и спортисти, които са силно свързани с корените на африканското изкуство. Това издание на "Мусем на Тан Тан” беше под мотото "Международното нематериално културно наследство и неговата роля за устойчиво развитие”.

Ваня Кудева и Виктор Джоргов
от Националното училище за фолклорни изкуства в с. Широка лъка изпълниха песните "Кирайджийче” и "Еленко моме” от Пиринска област и предизвикаха истински възторг у публиката. Сред нестихващи аплодисменти всички искаха да се снимат с децата, облечени в носии от Пиринско, и да разберат какво е това гайда и тамбура. Десетките представители на африкански медии също много харесаха българчетата, а някои от посланиците изразиха желание да научат повече за родния ни фолклор.

Първото издание на "Мусем на Тан Тан” през 1963 г. е организирано, за да популяризира местните традиции и да превърне тази изява в средище на културен обмен, срещи и тържества. Обявен от ЮНЕСКО за шедьовър на световното нематериално културно наследство, фестивалът в Тан Тан активно съдейства за популяризиране и съхраняване на местното културно и духовно наследство.

Коментари
2 коментара

Джени Тарайкова, 13 г.,

Публикувано на 04.12.2008

много яко

bobi LEDINH, 14 г.,

Публикувано на 05.12.2008

NQMA

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град