новини детски

Начало | новини детски | Започва конкурсът "Вкъщи събираме разделно"

Започва конкурсът "Вкъщи събираме разделно"

Аз детето | 2008-11-29

Започва конкурсът "Вкъщи събираме разделно"

 Стартира национален конкурс за разделното събиране на опаковки на тема: „Вкъщи събираме разделно”. Неговата цел е да мотивира семействата да разделят отпадъците още у дома и да създадат своя кът за разделно събиране в домакинството.

Конкурсът се организира от най-голямата организация за оползотворяване Екопак и 21 общини-партньори, като част от информационно-образователната кампания "Бъди модерен! Събирай разделно!".  Сред повече от 20 000 ученици в 64 училища започна разпространението на информационни брошури с правилата за участие за конкурса и образователни материали. Идеята е, заедно със своите родители, децата да направят кът за разделно събиране у дома, да го снимат и до 20 декември 2008 г. да изпратят снимките на e-mail: office@ecopack.bg или по пощата на адрес: 1784 София, бул. „Цариградско шосе” № 60, за конкурса „Вкъщи събираме разделно”. На 23 декември специално жури ще определи 100-те най-атрактивни проекта. Всеки от тях ще получи домашен контейнер за разделно събиране на опаковки, а отличени еко-кътове ще бъдат публикувани на сайта на организацията.

В конкурса могат да участват семейства от общините-партньори на Екопак, въвели разделно събиране на опаковки с три цветни контейнера: син – за хартиени и картонени опаковки, жълт – за пластмасови и метални опаковки, зелен – за стъклени бутилки и буркани. Ще бъдат оценявани проявената изобретателност и въображение при оформянето на домашния кът, функционалното и естетическо оформление на пространството, както и използването на рециклирани предмети или повторната употреба на стари вещи.

От началото на кампанията досега количествата суровини, събрани чрез контейнерите за разделно събиране в общините, са нараснали три пъти, като в национален мащаб са събрани над 9 300 тона годни за рециклиране суровини: близо 5 000 тона хартиени и картонени опаковки, повече от 2 500 тона пластмасови и метални опаковки и над 2 000 тона стъклени бутилки и буркани. Това са чисти суровини, сепарирани по видове в 8-те сортиращи инсталации на фирмата и предадени за повторна преработка в заводите за рециклиране. По този начин те ще се върнат отново при нас под формата на нови полезни предмети, при чието производство са спестени природни ресурси и енергия. Количествата годни за рециклиране суровини са се увеличили 3 пъти на месечна база, като от 400 тона през януари, през октомври те вече надхвърлят 1 500 тона годни за рециклиране опаковки (количествата по видове суровини за всяка от общините-партньори са публикувани в секция „Научи повече” в интернет-страницата на организацията).

Коментари
4 коментара

наталия петрова, 32 г.,

Публикувано на 01.12.2008

знаете ли откъде мога да си купя домашен контейнер за разделно събиране на опаковки?

Вики Лазаров, 7 г.,

Публикувано на 01.12.2008

всичко за екопак

Мина Иванова, 7 г.,

Публикувано на 04.12.2008

моите приятели хвърлят боклуците на пътя а аз им казвам хвърляйте разделно.

, 13 г.,

Публикувано на 09.12.2008

ами аз имам навика да си хвърлям нещата на земята :Д пъй ама те всички преди мен са на 7 tctc are bb зайци :Д

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град