любопитно

Начало | любопитно | 6 прекрасни книги от български автори, които да прочетете през лятото

6 прекрасни книги от български автори, които да прочетете през лятото

Аз детето | 2019-07-02

6 прекрасни книги от български автори, които да прочетете през лятото

Знаем, че сте чакали лятната ваканция именно, за да не четете и това не ви привлича чак толкова много, но почакайте. Нали знаете, че има четене и четене... Ако нещо ти е интересно, забавно и те развеселява или пък те води на приключение – то такова четене изобщо не е по задължение и дори няма да усетиш кога си приключил с цялата книга. А често дори ще искаш още. Точно в това се състои и магията на книгите. Все пак точно така децата по света бяха завладени от магията на Хари Потър, геройските приключения на Пърси Джаксън, забавните случки на Грег Хефли и още куп любими книги. Забелязвате ли нещо обаче? Нито един от споменатите герои не е от български автор, което е доста тъжно, защото имаме прекрасни български писатели, които създават не по-малко интересни и запомнящи се герои от тези. Именно затова сега ще ви препоръчаме нашите топ 6 книги от български автори на които да се насладите това лято. При това изобщо не е нужно да четете у дома. В парка, на плажа или просто докато пътувате към плажа – с книга животът винаги става още по-чудесен, както и лятната ваканция.

„Роботски приключения – книга 1: Роботът Чапек на планетата с трите слънца“ от Марин Трошанов, Петър Станимиров, Антон Стайков

Скъпи приятели, Затегнахте ли коланите? Излитаме на пътешествие в необятния Космос. Роботът Чапек ще ни заведе на чудната планета с три слънца. Ще ловим трикраки врани и тръбоклюн опашат мисирник. Ще свирим на барабан от кожа на пъпчив тъпоглав броненосец. Ще си направим извънземна библиотека. Ще се борим с триглавата Химера и ще търсим джинове в пустинята. Не ви е страх? Да започваме!

„Кало Змея“ от Милен Хальов

Има едно непростимо провинение, когато героите ти са деца – да звучат като „измислени от възрастен“. Милен Хальов знае какво прави – героите му са живи и достоверни. Подканят те да си вържеш здраво маратонките и да ги последваш над панелките на Румица! Наглед Кало е съвсем обикновено момче – не обича особено залягането над уроците и гледа винаги да се измъкне и да тича след топката. Там, на игрището, е в свои води и може съвсем сам да победи цял отбор надъхани противници. И то като сдържа това, което носи в себе си по рождение. Защото Кало всъщност е син на змей и притежава неземни сили, благодарение на които нощем лети над покривите, а в мигове на опасност умее дори да призове бурята на своя страна. Животът на Кало Змея тече привидно мирно и тихо, целта на момчето е другите да не разкрият тайната му. Но скоро всичко ще се промени – с появата на коварен враг, който притежава способността да се противопостави на уменията му, и на красивата Йоана и нейната сестра Рая, които също крият неземни тайни. Какво всъщност се е случило с баща му? Какво представлява организацията „Дънгори“ и защо Кало ѝ е толкова нужен? Може ли някой да се пребори с опасните караконджули, страховитите устрели и омайните самодиви? Над Кало и неговите близки е надвиснала огромна опасност. Той трябва да овладее силите си, за да спаси хората, които обича, но и трябва да запази човешкото в себе си в името на доброто.

„Сбогом дневнико“ от Ненко Генов

Е, това е краят... Щом този дневник е в ръцете ти, значи ме е сполетяло нещо ужасно. Явно родителите ми са разбрали, че загубих чисто новия си суперскъп телефон, и са ме заточили на доживотна каторга. Само че аз не съм виновен за нищо от случилото се! Честна дума! Просто животът е несправедлив и аз станах жертва на обстоятелствата. Нека моята тъжна съдба на многострадален ученик ти послужи за пример, че човек не знае какво може да му се стовари на главата.

„Тайният ключ или приключенията на Тит и Ярмина“ от Жени Лечева

Приключения, опасности, вълшебства, скрити съкровища... – с всичко това ще се срещнат Константин и неговите приятели, които най-неочаквано се отправят на вълнуващо, но и опасно приключение в навечерието на Коледа. Какви тайни крият Еленовите пътеки в необятната Северна планина? Ще успеят ли да разгадаят посланието на изгубената пиратска карта? И защо е толкова важно да открият навреме вълшебния сандък на джуджето Так, откраднат от пиратите? На пръв поглед всички в този приказен роман са ни познати – елфи, джуджета, елени, разбойници. Но историята е озарена от Константин и способността му да съживява всички тези герои като им дава имена. Това е Тайнственият ключ – да наричаш вълшебствата и те да се сбъдват. И не само по Коледа, защото до Косьо винаги ще бъдат хората, които го обичат и вярват в неговата сила да мечтае и съпреживява чудесата. „Тайният ключ или приключенията на Тит и Ярмина“ е книга, която разкрива на децата съкровищницата на мечтите и тяхното сбъдване, това е роман за любовта, истинското приятелство, за магията на чудесата, които могат да ни следват не само в приказките, но и в реалния живот, стига да не се отказваме от тях.

„Индор: Магия от боговете – книга 1: Индор и Братството на Почти Пълната Луна“ от Богомил Добрев

В свят, където магията е неволно творение на боговете, се случва Немислимото. Магьосниците изчезват безследно, а изкуството им потъва в забрава. Две хиляди години по-късно се появява Индор с най-съкровената си мечта – да бъде магьосник. Той и неговото Братство на Почти Пълната Луна (безнадеждни, добродушни чревоугодници със свободно време за губене) изпълняват тайнствен ритуал, с който връщат магията обратно в света. Героите се впускат в редица вълнуващи приключения и ще се сблъскат с: агресивна мечка алкохолик, забуления в мистерия Орден на Кетъринга, коварния „Удушвач на артерии“, ужаса на „Огледалния Кошмар“, пълчища кръвожадни Драгхи и... Той. Древно зло, дебнещо в сенките на Пустотата... Единствената надежда лежи в Мемоарите на Върховния магьосник Артурус Евърбрайт, скрити нейде от очите на предприемчиви индивиди със съмнителни намерения. Ще ги открие ли Индор преди Той да се завърне? Книгата е подходяща за малки и големи, начинаещи и заклети фенове на жанра фентъзи.

„Шантавия до шия“ от Радостина Николова

Стиска ли ти да се изправиш лице в лице със Стефания – Шантавѝя, която може (или не може) да превръща хората в зайци, бухали, кози и гъсеници? Плановете за лятото на близнаците Лина и Нико стават на пух и прах, когато семейството им се мести в нов дом... на село! За нула време децата успяват да се спречкат с новата си съседка, което поставя началото на върволица смешни, страшни и неочаквани събития. Възможно ли е, тъкмо когато стане напечено, да стане още по-напечено?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град