любопитно

Начало | любопитно | Зелена комета в небето тази вечер

Зелена комета в небето тази вечер

Аз детето | 2015-01-07

Зелена комета в небето тази вечер

Тази вечер може да се наблюдава уникално астрономическо явление - зелена комета. Днес тя ще приближи максимално Земята и ще бъде най-ярката наблюдавана от няколко години насам.
Кометата, отбелязана в регистрите като С/2014 Q2, е наречена на австралийския астроном Тери Лавджой, който я откри на 17 август 2014 г.  Вероятно ще може да се наблюдава и с невъоръжено око, но астрономите препоръчват бинокъл или малък телескоп.

"Под най-близо до Земята разстояние разбираме около 70 милиона километра, но тя пък ще бъде съответно най-ярка, защото е най-близо до нас и ще може да се види със сигурност, дори с малък бинокъл, стига да знае човек къде да гледа", уточни директорът на Националната астрономическа обсерватория Рожен Никола Петров, цитиран от БНР.

Поразителният цвят на кометата се дължи на два газа, които излизат от нея – цианоген и двуатомен въглерод, които светят в зелено, когато през тях преминава слънчева светлина. След тази седмица кометата постепенно ще се отдалечава от Земята и Слънцето и бързо ще избледнее на небето. Следващото ѝ доближаване до Земята ще е след около 8000 години. Така че, постарайте се да я видите.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град