зоокът

Начало | зоокът | Защо кучетата чуват неща, които ние не можем?

Защо кучетата чуват неща, които ние не можем?

Аз детето | 2018-11-02

Защо кучетата чуват неща, които ние не можем?

Шшшт! Чувате ли това? Не! Добре и ние също не го чухме! Но ако вие не чувате нищо и ние не чуваме нищо, защо кучето до нас се ослушва напрегнато и ръмжи? Чудили ли сте се някога как кучета и други животни могат да чуят неща, които ние не можем? Наистина ли имат по-добър слух от нас? От въздишка на бебе до вой на пожарна кола, средното човешко ухо може да чуе звуци между 20 и 20 000 Херца. Това е доста широк диапазон. Въпреки че не можете да го видите, звукът – точно като светлината – пътува през пространството като вълни. Ако все още не знаете това, пък ви се струва интересно кликнете тук и можете да прочетете още. Сега да продължаваме с кучешкия въпрос! Хората възприемат честотата на звуковите вълни като ниски и високи ноти. Звуците около 20 херца са много ниски, а звуците близо до 20 000 херца са много високи. Преди да се хвалите, че имате най-добрия слух в семейството, трябва да знаете, че вашето куче или това на съседите, на приятеля ви, може да чува два пъти по-добре от вас!

Ако някога сте наблюдавали внимателно как куче (или коте) се ослушва, то сте забелязали, че те имат способността да движат ушите си в различни посоки – само ушите! Това им помага да намерят точния източник на звук. Ако гледате телевизия и кучето ви влезе в стаята, то може да премести ушите си, за да се опита да реши дали говорите с него или гласът, който чува идва от телевизора. И това не е единствената им способност. Четириногите ни приятели възприемат честоти, почти два пъти по-високи от тези, които ние можем. Също така могат да чуят звуци приблизително четири пъти по-далеч отколкото ние. Представете си, че сте в средата на домашното по математика и прозорецът ви е отворен. Изведнъж вашето куче тича към вратата и лае като лудо. Вероятно изглежда съвсем лудо, тъй като никой не е почукал или звъннал на звънеца. Минута по-късно чувате двама души да си говорят, минавайки покрай отворения прозорец. Въпреки че не можете да чуете хората, докато не са точно пред прозореца, вашето куче чува много неща много преди вас. Чува стъпките на хората, гласовете им, дори дишането им.

Това е така, защото кучетата имат много по-добър обхват на слуха, отколкото ние. Това, което чувате от 6 метра разстояние и си мислите колко сте добри, кучето ви може да чуе от 24 метра. Този супер слух прави кучетата много подходящи за охрана на къщата ви или други сгради. Това сме открили отдавна, както вече знаете. При това четириногите любимци, които ще служат за охрана на важни сгради често се обучават със специална свирка, чийто звук ние не чуваме, но те познават безпогрешно. Различните тонове на свирката означават различни неща. Един „казва“ на кучетата да легнат, докато друг – да променят посоката си или да се върнат. При такива чувствителни „ушаци“ се досещате, че някои звуци могат да наранят домашния ви любимец. Затова трябва много да се внимава – особено ако слушате силно музика и кучето ви е при вас в стаята. За вас това е силна музика – купон, но за кучето ви е нетърпимо силен звук!

Сигурно вече си мислите, че най-добрият приятел на човека има най-добрия слух от всички същества? Помислете пак! В животинското царство има много същества, които чуват много по-добре от кучетата. Важно е да се отбележи, че котките всъщност имат по-добър слух от кучетата. Ухото на котката съдържа 30 различни мускула, които му позволяват да се върти в много различни посоки. Формата на фуния на ухото на котката също доста помага. Ушите на котките са толкова чувствителни и невероятни, че те всъщност могат да различат дали стопанина им отваря обикновена врата на шкаф или вратата на шкафа с кутии с котешка храна! Точно затова стопаните на котки са добре запознати с действието, че любимецът им е дошъл да яде не само преди да са го извикали, но и преди въобще да са сложили храната или купичката.

Ако все още не ни вярвате, че не чуваме всичко, което кучетата – опитайте това! Пуснете това видео, когато кучето ви или това на приятеля ви е в стаята – вие не го чувате, но ще забележите, че то се ослушва!

Снимка: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град