забавна наука

Начало | забавна наука | Загадъчният йети

Загадъчният йети

Аз детето | 2015-01-19

Загадъчният йети

Благодарение на модерните технологии и усилията на учените, днес знаем много неща за нашия свят – природата, космоса, самите нас. Ако преди много години, в древни времена, са вярвали, че времето се контролира от богове, то ние днес знаем, че това не е така. Не бог Зевс създава гръмотевиците например. Това е просто природно явление, което съпровожда другото явление, наречено мълния. Поражда се от рязкото затопляне и разширяване на въздуха във и около светкавицата. Последната изменя въздуха в плазма, която се разширява изключително бързо, получава се вид ударна вълна, която предизвиква звука, познат като гръмотевица.
Това явление се случва едновременно с проблясването на светкавицата, но ние чуваме самия гръм след като видим проблясъка, понеже скоростта на светлината (299 338 км/секунда) е многократно по-голяма от тази на звука (около 1 126 км/ч, зависеща от температурата, влажността и налягането на въздуха). И въпреки всичките ни модерни технологии, инструменти и знания, остават много неща, за които не знаем нищо и са пълна мистерия за нас. Такова е едно, може би животно, на което ние казваме йети или Голямата стъпка.

В продължение на няколко века, светът е пълен с клюки и легенди за Голямата стъпка. Те разказват, че йети може да се види в сянката на величествени планини или много тъмна гора. Има много свидетели, но никой от тях все още не е представил достоверни доказателства за съществуването му. Въпреки това все още много хора искрено вярват в това, търсят го и го изследват. Погледнете снимките, които ще видите тук и сами преценете дали той съществува!

Според учените, това древно създание е кръстоска между маймуна и човек. Никой не знае как точно се е появило съществото, но някои изследователи смятат, че йети е създаден от извънземни. Можете ли да си представите!


Как изглежда един йети?

  • Той е много подобен на огромен двуметров мъж;
  • Има къс врат и масивна долна челюст, дълги ръце;
  • Черепът му се различава със заострената си форма;
  • Има черна или червена коса.


Хората, които твърдят, че са виждали йети, казват че той е отличен катерач, който живее по дърветата или в пещери. Или може би това е само един див човек, решил да напусне забързаната цивилизация? Все още не е известно. Голямата стъпка се храни с лишеи и лови дребни гризачи. В търсене на храна, понякога ходи и в малки села. Хората се страхуват от това същество, макар много да твърдят, че той е просто изплашен и не е страшен. В случай на опасност той издава силен вик, който прилича на кучешки лай. Особено силна заинтересованост от Голямата стъпка има в началото на миналия век. В един американски вестник, очевидец разказва за първи път: „Видях как той се блъсна в гъсталака, докато тихо си събираше плодове."

Вие какво мислите, съществуват ли снежни хора? Бихте ли искали да видите йети?



Коментари
2 коментара

Анелия Георгиева, 11 г.,

Публикувано на 19.01.2015

Може би съществува но няма доказателства

Марияна , ,

Публикувано на 19.01.2015

Той съществува!Просто не се вижда с просто око!Вижда се само с въображение!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град