конкурси

Начало | конкурси | Заедно да опазим белия щъркел!

Заедно да опазим белия щъркел!

Аз-детето | 2005-05-10

Заедно да опазим белия щъркел!

Българско дружество за защита на птиците ви кани да се включите в кампанията за опазване на белия щъркел и да спечелите награда. Кампанията е част от шестото Международно преброяване на белия щъркел 2004/2005, което се провежда в почти 50 страни.

През 2004г. бяха преброени щъркелите в 80% от общините в България. В преброяването взеха участие над 250 експерти от БДЗП организирани в 59 екипа. Преброяването бе осъществено съвместно с представители на Регионалните инспекции по околна среда и водите и дирекции на Природните паркове Персина и Врачански Балкан. През 2005г. предстои довършване на преброяването и анализиране на данните. Радостно е, че щъркелите са се увеличили с над 15%, но само в половината от посетените общини през 2004г. Крайните резултати ще са известни в края на 2005 началото на 2006 г., когато предстои и публикуване на книгата за състоянието на белия щъркел в началото на 21 век.

Трите конкурса, в които можете да вземете участие са:

1. "Ученици описват гнезда" – В периода 15 юни – 5 юли опишете щъркелово гнездо, в което и да е населено място в България. Желаещите да се включат в конкурса могат да намерят талона за участие на уебсайта на БДЗП в посочения период. Победител в конкурса ще бъде училището с най-много участници в кампанията. Победителите ще бъдат наградени с вълнуваща екскурзия за наблюдение на птици. Всеки изпратен талон, независимо дали е попълнен от ученик или възрастен преброител ще участва в томбола за наградите, затова може да опишете повече от едно щъркелово гнездо.

2. Фотоконкурс "Семейството на щъркела". Направете снимка на щъркелово семейство с цифров или обикновен фотоапарат и ни я изпратете. Най-добрата фотография ще получи специална награда – бинокъл Никон. Ще бъдат раздадени и пет поощрителни награди – книги от издателство "Егмонт България" от поредицата "Тайните на фотографията". Всички снимки ще участват в изложба.

3. Конкурс за разказ "Най-добър помощник на щъркелите". Ако по някакъв начин сте помогнали на щъркели, споделете го с нас. Разказът за най-успешна помощ ще бъде публикуван в списание "За птиците" и на интернет страницата на БДЗП. Жребий ще определи петимата участници, които ще получат награда – романа "Сламено сираче" от Георги Мишев.

За повече информация и въпроси относно конкурсите може да пишете на iordan.hristov@bspb.orgКоментари
1 коментар

Миглена Таралежкова, 11 г.,

Публикувано на 10.03.2009

По яки може ли да са аааааааааа

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град