интересно

Начало | интересно | За пръв път в историята: Хеликоптер летя на Марс

За пръв път в историята: Хеликоптер летя на Марс

Аз детето | 2021-04-22

За пръв път в историята: Хеликоптер летя на Марс

Хеликоптерът на НАСА „Инджинюъти“ извърши исторически полет на Марс, съобщи АФП. Контролираният полет, който е първи на друга планета, започна около 10 и 30 часа българско време, но едва след 13 часа и 30 минути българско време в контролната зала за управление на полета на НАСА бяха получени кадри и потвърждение за успешния полет.

„Инджинюъти“ излетя вертикално, издигна се на три метра височина за около тридесет секунди и след това кацна на повърхността на Марс. Кадрите, получени на Земята, предизвикаха бурни радостни реакции сред инженерите и диспечерите на полета. Любопитно е, че дронът носи със себе си частичка от самолета на братята Райт, с който те извършват първия полет в световната история.

Постижението има голямо значение за бъдещето на изучаването и колонизацията на Червената планета. „Невероятно е, истина е!“, възкликна Тарин Бейли, инженерка от екипа по контрол на полета на хеликоптера. НАСА предаваше на живо на сайта си, по телевизионния си канал и в каналите си в Ютюб и Фейсбук.

Малкият хеликоптер, който пристигна на Марс с роувъра „Пърсивиърънс“, трябваше да полети преди седмица – на 11 април, след това на 14 април. На 9 април бе установен проблем с роторите и след корекции от Земята пробният полет бе насрочен за днес.

Снимка: NASAКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град