Лаборатория

Начало | Лаборатория | За 3 дни яйце в чаша оставете и чудо сътворете

За 3 дни яйце в чаша оставете и чудо сътворете

Аз детето | 2022-03-22

За 3 дни яйце в чаша оставете и чудо сътворете

Какво ще кажете да имате цветно яйце, което е меко и почти подскача като топче? Не говорим за някоя играчка, а за истинско яйце, с което съвсем сами у дома можете да направите подобно чудо. Всъщност е лесно, просто се чака дълго, но понякога химичните процеси отнемат време. Но след това ще се радвате, че сте чакали. Това, което ще извадите от чашата след три дни е изумително. Най-якото е, че ще можете дори да видите жълтъка, но не суров в купата за кекс, нито сварен, а такъв какъвто е в яйцето, когато черупката го крие, не е ли интересно?

За да направите всичко това, ще ви трябват няколко прости неща:

  • прозрачна чаша
  • сурово яйце
  • оцет
  • малко боя за храна

Правенето също е просто:

Сложете яйцето в чашата! Сипете оцета, той трябва да е толкова, че да покрие цялото яйце. Накрая капнете и боя за храна или пък ако е на прах, сложете щипка от нея.

Сега остава да наблюдавате! Наблюдавайте яйцето всеки ден. Оцетът ще разтвори черупката в продължение на няколко дни. Когато обвивката се разтвори, тя ще започне да бълбука. След около 3-5 дни извадете яйцето от оцета и го поставете в купа с вода. Внимателно разтрийте черупката, за да разкриете мембраната, която се намира точно под нея.

Забележително, нали? Сега можете да накарате яйцето леко да отскача. Но не го хвърляйте твърде силно, все пак е яйце. То вече ще бъде почти като гумено, но отвътре все още е сурово. Натиснете го, за да тествате колко е гумено, но внимавайте, все пак ще се счупи! Когато ви писне, можете и да го спукате, за да видите как изглежда яйцето отвътре!

А докато чакате яйцето ви да стане, ето и няколко интересни факта защо става така:

Яйчените черупки са от калциев карбонат. Оцетът е киселина, която реагира с калциевия карбонат, когато двете влязат в контакт една с друга. Мехурчетата, които се образуват около яйцата в продължение на няколко дни, всъщност са мехурчета въглероден диоксид, причинени от реакцията между оцет и калциев карбонат. В крайна сметка яйчната черупка се разтваря напълно, оставяйки само външната мембрана, която е мека и гъвкава.

По идея на babbledabbledo.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град