Лаборатория

Начало | Лаборатория | Да си направим голо яйце или как да обелим яйце, без да го пипаме

Да си направим голо яйце или как да обелим яйце, без да го пипаме

Аз детето | 2022-01-19

Да си направим голо яйце или как да обелим яйце, без да го пипаме

Днешният ни експеримент е много прост за изпълнение, но безкрайно интересен. Някога мислили ли сте, че едно яйце може да е голо, тоест да няма черупка, но без вие да сте го белили. Това не е нещо, което се вижда всеки ден, но не е и нещо извънземно или магия. Просто един забавен химичен експеримент. Е, готови ли сте да разголим всички тайни на яйцето?

За експеримента ще ви трябват:

  • оцет
  • две чаши
  • сурово яйце

Какво се прави:
Процесът е наистина много прост. Внимателно поставете яйцето в чашата и я напълнете догоре с оцет. Не се притеснявайте ако яйцето плува малко, важното е просто цялото да е покрито от оцет.
Сега следва и най-трудната част – чакането. Трябва да се почака известно време докато оцетната киселина реагира с калция в черупката на яйцето. Можете дори да видите мехурчета от тази реакция. Наистина чакането е дълго от около 12 до 24 часа, но пък си струва. Пък и е интересно да се наблюдава как се променя, добър знак за напредък е бялата пенлива пяна, която ще се появи по повърхността на оцета. След като минат 24 часа извадете внимателно яйцето. Много внимателно обаче, за да не се провали накрая всичко.

Изглежда много интересно, нали, като извънземно?

Забавни неща, които можете да правите с голото яйце
Голото яйце е готино, но експериментите с него са още по-забавни. Вероятно сте забелязали, че яйцето е станало доста жилаво. Можете да се опитате да го пускате от различни височини и да видите дали ще остане цяло, знаете ли, то понякога дори подскача. Можете дори да оцветите яйцето, ако го накиснете във вода с боя за храна. За бъдещия Великден ще е идеална украса. Можете и да направите яйцето по-голямо като го накиснете в чаша с вода. Ще видите как водата ще започне да се движи вътре в яйцето през мембраната, за да се изравни количеството вода вътре и извън яйцето. Този процес се нарича осмоза. Това също така означава, че яйцето ще се уголеми буквално пред очите ви.

Но всъщност къде отива черупката?
Всичко е проста химична реакция. Оцетната киселина реагира с черупката и започва да я „яде“. Черупката на яйцето се състои от калциев карбонат, а той се разтваря, когато влезе в контакт с киселина. А яйцето остава цяло, защото оцетът не може да разбие защитната му мембрана. Това наистина е доста невероятно.

Вижте още:
Сварено или сурово?
Могат ли яйцата да бъдат като рибите?



Коментари
2 коментара

Яница , 9 г.,

Публикувано на 01.11.2016

Лол

Елена Манчева, 9 г.,

Публикувано на 22.09.2017

Невероятно интересни експерименти

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град