покани

Начало | покани | Второ издание на фестивала „Деца на джаза“ в Шумен

Второ издание на фестивала „Деца на джаза“ в Шумен

Аз детето | 2024-09-26

Второ издание на фестивала „Деца на джаза“ в Шумен

През 2024 г. темата на младежкия фестивал е вокалното майсторство. Преподаватели са Вики Алмазиду (Нов български университет) и Марина Господинова (АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив). Те ще изнесат лекции, които ще бъдат заснети и публикувани онлайн, за да се използват като общодостъпен национален ресурс за развитие на вокалните умения, ще водят упражнения, ще изнесат концерти със свои оригинални програми и ще участват в подготовката на галаконцерта.

Живка Шопова и Деница Шопова ще представят в джаз аранжименти с квартет песните за деца на Михаил Шопов и Константин Цеков. Те ще се включат в специална програма, която подготвят децата от ДГ „Космонавт“.

В специален младежки акцент ще се представят дуетни проекти на наследниците на шуменски родове – Анна Янова-Катур и Вилизар Гичев. С участието на програмния директор на Jazz FM Светослав Николов и на награждавания по целия свят автор на хайку Владислав Христов – и двамата от Шумен – ще се проведат литературни занимания с младите таланти на града, които ще напишат диалози и стихове за галаконцерта на вокалистите.

Съвременен поглед към българските песни от 50-те, 60-те и 70-те ще даде в своя диджей сет Стефан Колев, в който ще се включат и изпълнители на живо. Предвидено е съвместно музициране на преподаватели и ученици в джемсешън. За Шумен като културен център ще разкажат родените тук организатор на „Златният Орфей“ Дариана Генова и вокалистката и вокален педагог Снежина Темелкова. Всички гости ще участват в обща дискусия за комплексността на джазовото изкуство. Ще се обърнем и към творческото наследство на родената в Шумен актриса Жоржета Чакърова.

Обучаващи се през 2024 г. ще бъдат изявилите желание ученици от Шумен и специално поканени млади таланти от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас и НУИ „Добри Христов“ – Варна, както и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и НБУ, ученици от Училище за певци D Stars и др.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град