покани

Начало | покани | Серия от седем „Литературни маршрута за ученици“ ще се състои през октомври

Серия от седем „Литературни маршрута за ученици“ ще се състои през октомври

Аз детето | 2024-10-02

Серия от седем „Литературни маршрута за ученици“ ще се състои през октомври

Серия от седем „Литературни маршрута за ученици“, създадени за деца и младежи от шести до 12-и клас, ще се състои през месец октомври. Поредицата е част от проекта „Литературни маршрути“, съобщават организаторите от „Прочети София“. Техен партньор за серията маршрути за ученици е учебно-артистичният център „Вярабел“.

Шест от събитията са посветени на живота и творчеството на авторите от програмите за матури след седми, десети и 12-и клас. „Тази серия, разбира се, няма претенции да подготвя учениците за матурите, а да акцентира на писателските вдъхновения и колебания, да проследи житейските предизвикателства на писателите, техните творчески търсения и връзки“, посочват организаторите. „Литературните маршрути за ученици“ са разработени от Тодора Радева и Йоанна Елми. В серията се включва и „Есеистична разходка“ с автори Биляна Курташева и Вяра Николова. Тя представлява урок на открито за това как се пише есе.

Маршрутите за ученици ще се състоят на 3, 8, 10 и 15 октомври – за ученици в шести и седми клас, и 22, 23 и 29 октомври – за ученици в 10, 11 и 12 клас.

Есенната програма на „Литературни маршрути“ започна на 18 септември със „Затрупана София“ и вечното състояние на Кирил Христов“. Автор и водещ на събитието е София Стоянова, а началната точка е Народния театър „Иван Вазов“. „Литературен дебют с всепризнат успех. Преломни спорове с кръга „Мисъл“. Автор на първия български еротичен роман „Тъмни зори“. Безизходни събития, довели до изгнание в чужбина. Писал „повече отколкото трябва“. Затъмнен и потулен образ по времето на социализма. Преоткриването на неговия лик чрез Радой Ралин и внучката Невена Христова. Това са някои кадри от вълнуващата съдба на Кирил Христов“, разказва Стоянова. Литературният маршрут е част от фестивала „Аз съм София“.

Литературен маршрут „Разходка в корема на кита“ с водещ Яна Букова се състоя на 2 октомври. Той беше посветен на поезията и живота на Константин Павлов, като започна от градинката на ъгъла на улиците „Ангел Кънчев“ и „Солунска“. Яна Букова концентрира своя разказ в контекста и времето, включвайки места и събития в София от началото на 60-те години. „Сред спирките на тази разходка са казионният „Клуб на писателите“ на ул. „Ангел Кънчев“ № 5 и легендарният бар „Бамбука“ – пространство на свобода и младежка енергия, както и сградата на ВИТИЗ, в чиято зала се провежда първото спонтанно и алтернативно поетично четене в това десетилетие.

„Литературни маршрути“ се реализират с финансовата подкрепа на Столичната община и са част от Културния календар за 2024 г. и от програма „София празнува 17 септември“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град