Лаборатория

Начало | Лаборатория | Време е за кулинарно бисквитено приключение с елементи на наука

Време е за кулинарно бисквитено приключение с елементи на наука

Аз детето | 2019-06-27

Време е за кулинарно бисквитено приключение с елементи на наука

Харесвате ги меки, но пък майка ви ги предпочита по-хрупкави, а пък братчето или сестричката с мека среда и твърда коричка... Ех, само ако имаше рецепта за домашни бисквитки, която може да задоволи всеки вкус наведнъж. Знаете ли, че всъщност има! И при това тази рецепта има повече общо с науката, отколкото с готвенето. Вярвате или не само една лъжичка от нещо или пък само една липсваща лъжичка от нещо може да превърне тестото в съвсем различна бисквитка. Всичко друго може и да си остане същото – количеството на брашното, шоколадовите парченца и въпреки това да имате бисквитка със съвсем различен вкус. Най-лесно и приятно разбира се ще се убедите ако просто някоя събота и неделя си направите този вкусен и интересен кулинарен експеримент.

Готови ли сте да се впуснете в кулинарното бисквитено приключение с елементи на наука?

Тогава първо отворете тази рецепта – любимата ни и най-подходяща за бисквитки, вземете си необходимите съставки и замесете тестото. После го разделете на 7 отделни части. Естествено можете да не правите всичко наведнъж, а да си оставите и за част две от кулинарното приключение, но ако имате достатъчно време и продукти защо пък не!

След това във всяка част от тестото добавете още малко от различните продукти. Както виждате от картинката ние експериментирахме с повече брашно, с пудра захар, кафява захар, разтопено масло, мая, сода и двете едновременно, както и оставихме тестото да престои 24 часа преди да го изпечем.

Само дори от външния вид на бисквитките се вижда колко различни се получиха, а нали са приготвени от едно и също тесто. Не е ли невероятно? Вие разбира се можете да добавите и други продукти в повече, за да видите какво ще се получи. Освен това ще похапнете вкусно, защото бисквитките са си бисквитки каквито и да са и винаги са сладки. Освен това ще откриете и идеалната рецепта за вашия вкус и като нищо ще започнете все по-често да си приготвяте у дома вместо да купувате от магазина.

Пък и дори и да не се случат тези неща, поне със сигурност ще сте прекарали няколко интересни и вълнуващи часове с кулинарното бисквитено приключение. Ние приключваме, защото усещаме, че новите ни лакомства са готови и нямаме търпение да видим какво се е случило. И да – печем ги в една тава, на една и съща температура и за едно и също време, нали все пак променяме само по едно нещо.

Опитайте и още интересни експерименти с неща, които ядем:
Изключително интересна и любопитна ненютонова течност
Какво става с млякото?
Направете си сами газирана напитка
Смеещите се страгали
Когато животът ти поднесе лимони... направи си батерия



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град