Лаборатория

Начало | Лаборатория | Къщичка от зеленина – интересен проект за любителите на природата

Къщичка от зеленина – интересен проект за любителите на природата

Аз детето | 2019-05-08

Къщичка от зеленина – интересен проект за любителите на природата

Обичате ли да наблюдавате как навън през пролетта тревата става все по-зелена и все по-голяма или пък как цветята растат и разцъфват. А какво ще кажете за джанките, които от бели цветчета стават на малки зелени плодчета, които растат все повече и повече, докато накрая стават на големи жълти или червени плодове. Природата е толкова удивителна, макар и често да не го забелязваме. При това удивителна далеч от някакви впечатляващи феномени. Дори самото покълване на различните семена си е удивително, а пък колко интересно е за наблюдение. Не можете да осъзнаете преди просто да опитате. При това не просто да опитате, а да си сътворите чудна къщичка от зеленина. Отначало тя няма да бъде чак толкова зелена, но пред вашия поглед и грижи буквално ще разцъфне. Готови ли сте?

Тогава ще ви трябват четири гъби за миене – може такива за баня с различни цветове или пък за съдове, обикновени, ножица, дълбока чиния, клечки за зъби и семена. Най-добре ще е семената да са от боб, леща, ориз, просо или слънчогледови. Те просто порастват по-бързо, но ако имате търпение можете да си вземете и за малки цветенца. Ще стане още по-красиво.

А какво трябва да направите ли? Лесно и приятно е!

Изберете си една гъба за основа на къщата. Втората гъба разрежете през средата – това ще са стените. Третата първо разрежете на две, а после всяка част на още две. Това ще са друг вид стени, а пък третата – пак само на две. Сега трябва и да сглобите къщичката. За целта ще ви трябват клечките за зъби. Ако досега се чудехте какво ще ги правите...

За да задържим стените, поставихме две клечки за зъби от двете страни на основата (цялата гъба) а след това забихме и двете големи парчета гъба в същите клечки. От другите две страни отново на основата, повторихме същото, но този път с по-малки парчета гъба. Накрая забихме и още една клечка по средата на основата, а върху нея останалото ни парче гъба. С негова помощ и още две клечки направихме и покривчето.

После поставяте къщичката в чинията и я напоявате хубаво с вода. Накрая поръсвате обилно със семена. И готово. Сега остава да сложите къщичката си на светло място, да поливате през ден и да наблюдавате как става все по-зелена и по-зелена. Вълнуващо е!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град