покани

Начало | покани | Вижте всичко интересно, което ще се случи на Софийския международен литературен фестивал за деца

Вижте всичко интересно, което ще се случи на Софийския международен литературен фестивал за деца

Аз детето | 2019-05-27

Вижте всичко интересно, което ще се случи на Софийския международен литературен фестивал за деца

Второто издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран от Асоциация „Българска книга“, насърчава четенето и въображението на подрастващите чрез разнообразни събития, посветени на различни изкуства. Форумът ще се състои от 28 май до 2 юни и ще се проведе успоредно с традиционния Пролетен базар на книгата. Домакин е Националният дворец на културата, а мястото на събитията – Мраморното фоайе. Изобразително изкуство, театър, фотография и литература се преплитат в програмата на фестивала. На 28 май от 10:30 ч. ще бъде открита изложба, посветена на майстора на детската илюстрация Любен Зидаров. От началото на 50-те години на XX век досега големият артист е илюстрирал над 200 книги, сред които българските издания на класически произведения на световната литература за млади читатели като „Приказки на Шехерезада“, „Островът на съкровищата“, „Андерсенови приказки“, „Том Сойер“ и други.

На 30 май от 12:30 ч. едно театрално предложение ще изкуши публиката със сценична интерпретация на произведението „Карлсон, който живее на покрива“ в изпълнение на театър „Карлсон“. В съботния 1 юни от 10:15 ч., Международния ден на детето, Велиана Симеонова от блога „Двама с мама“ отправя покана към малките читатели и техните майки да се присъединят към пъстрото ателие по изработка на обложки за книги, вдъхновени от кориците, рисувани от Любен Зидаров. От 11:00 ч. пък ще се проведе среща-разговор с Владимир Шишков и д-р Людмила Емилова, които ще споделят нетрадиционния си прочит на често невидимите супергерои – зеленчуците, заедно с Боби в царството на зеленчуците.

Отново на празника, но от 12:00 ч., ще се състои среща с любимите влогъри и автори на тийнейджърите – Стан и Стефи. В рамките на събитието „Магия или наука“ чрез игра и експерименти ще бъде представена новата книга на Стан.

На 2 юни от 12:00 ч. гостите на фестивала ще могат да се запознаят с „Тайните на студийния фотографски проект“ чрез работата на първия ателиерен художник-фотограф Петър Папакочев. Своеобразен гид на срещата ще бъде Георги Папакочев, синът на изявения майстор на кадъра, а за публиката е предвидена прожекция на фотографски илюстрации и техники, както и ще бъде представена най-новата книга-албум „Паметта на светлината“, включваща над 340 образа на видни българи от всички сфери на изкуството.

Разбира се, основен акцент на тазгодишното издание са и срещите с български литератори и чуждестранните им колеги. Сред ключовите между тях са „Майсторския клас по творческо писане с Петя Кокудева“ (2 юни, 13:30 ч.), разговор с Цвета Брестничка, председателка на Асоциация „Родители“(29 май, 10:30 ч., и среща с илюстратора Борис Стоилов (2 юни, 11:00 ч.)

Сред международните гости на фестивала са италианският писател, преводач и сценарист Алесандро Гати, получил широка популярност със серията си истории за Шерлок Холмс (29 май, 11:30 ч.), норвежкият публицист с диплома от художествена академия, посветил въображението си на истории за деца и тийнейджъри, Бьорн Суртлан (30 май, 10:30 ч.), гръцкият автор Макис Цитас (28 май, 13:00 ч) и норвежката писателка Гюдрюн Скретинг, отличена с наградата за дебют в областта на литературата за деца и юноши на норвежкото Министерство на културата (31 май, 11:30 ч.).

Целта на фестивала е децата да получат свободен и неограничен достъп до литературни събития, срещи с писатели и творчески ателиета, да посетят театрален спектакъл и да се насладят на изложба. Форумът се стреми да развие платформа за съвременна литература и култура, която има всички предпоставки да наложи траен и пълноценен диалог между писателите и обществото, да популяризира четенето, езика, многообразните взаимовръзки на литературата с останалите изкуства.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град