покани

Начало | покани | Изработка на книги, на букви от глина, калиграфия и още много занимания в Регионалния исторически музей в Кюстендил

Изработка на книги, на букви от глина, калиграфия и още много занимания в Регионалния исторически музей в Кюстендил

Аз детето | 2019-05-13

Изработка на книги, на букви от глина, калиграфия и още много занимания в Регионалния исторически музей в Кюстендил

Музейната работилница за деца в Регионалния исторически музей в Кюстендил през месец май е посветена на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от музея. В детските ателиета ще бъде пресъздадена работилница за производство на книги. Върху специално подготвени материали с копия на оригинални ръкописни текстове децата ще упражняват калиграфия и рисуване на цветни заглавни букви. В ателиетата ще бъдат изработвани и букви от бяла глина, с помощта на специални резци и шаблони, с цел запознаване с принципите на работа при отпечатването на първите книги в света – с подвижни печатарски букви, изработени от втвърдена глина.

За да разберат технологията на печатане, децата ще подреждат букви в думи и изречения върху матрица като използват съвременни самонареждащи се печати. Участниците ще научат за различни знаци, присъстващи върху находки от региона на Кюстендил отпреди седем хиляди години, използвани като символи за комуникация. Те ще се научат да разпознават и буквите от глаголицата, и ще се запознаят с една от старите ръкописни книги от пергамент, която е част от експонатите в археологическата зала на музея.

Заниманията ще се състоят в Музейния детски кът на 16 и 17 май, посочиха от музея.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град