афиш

Начало | афиш | “Зорба Гъркът” и “Лешникотрошачката” в Софийската опера

“Зорба Гъркът” и “Лешникотрошачката” в Софийската опера

Аз детето | 2008-04-18

“Зорба Гъркът” и “Лешникотрошачката” в Софийската опера

През идните почивни дни, 19-ти и 20-ти април 2008 г., децата ще могат да се насладят на любимите за малки и големи балетни спектакли “Зорба Гъркът” – в събота, от 11 ч. и “Лешникотрошачката” – в неделя, от 16 часа.

Премиерата на “Зорба Гъркът” се състоя на 12 юни 2007 г. в зала 1 на НДК и в събота от 11 часа балетът за първи път ще бъде представен на сцената на Софийската опера. Великолепната хореография на Лорка Масине ще бъде пресъздадена от звездите на Националния балет – Ясен Вълчанов, Диляна Никифорова, Александър Александров, Кирил Иванов, Мария Илиева.

Митът за Зорба винаги е бил приеман като символ на човешкия стремеж към свободата. За първи път историята е обезсмъртена в новелата на великия гръцки писател Никос Казандзакис, по която е написан сценарий за филма от Михаел Какоянис, а през 1988 година е създадена балетната версия от Лорка Масине по музиката на знаменития гръцки композитор Микис Теодоракис.

Балетът “Зорба Гъркът”, чиято световна премиера се е състояла на 6 август 1988 година на сцената на Арена Ди Верона е мега шоу в две действия и 22 картини.

реклама Този спектакъл винаги е имал голям касов успех, игран е в над 30 страни и е посетен от над 3 милиона зрители. “Зорба Гъркът” става още от момента на своята премиера истинско културно събитие. Балетът е игран също така на Летния фестивал Каракала в Рим (1991, 1992) и е представен отново през 1993 година при пълен салон. През 1994 година балетът гастролира в Бразилия и Аржентина. Запомнящ се ще остане спектакълът на открито в Рио Де Жанейро, посетен от 120 000 зрители. “Зорба” се връща в Бразилия през пролетта на 1995 година.

В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година на сцената на НДК. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Националната опера и балет и се играе при препълнени салони.

Балетният шедьовър на Чайковски Лешникотрошачката ще бъде представен на 20 април 2008 г., неделя, от 16 часа. В главните роли ще видим Иванка Касабова, Александър Александров, Йордан Кръстев. Хореография и режисура Юрий Григорович, Художник Симон ВирсаладзеКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град