новини детски

Начало | новини детски | Учители и ученици от цялата страна отбелязаха 24 май

Учители и ученици от цялата страна отбелязаха 24 май

Аз детето | 2017-05-24

Учители и ученици от цялата страна отбелязаха 24 май

В цяла България тържествено беше отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Цветя и венци бяха поднесени пред паметниците на светите братя в цялата страна. На този ден българите прославят делото на светите равноапостоли братята Кирил и Методий. Двамата братя са канонизирани за светци още с идването на техните ученици в България през 886 г. Създатели на глаголицата, те превеждат богослужебните книги, необходими в раннохристиянска България. Стотици граждани, учители, ученици, учени и научни работници се включиха в традиционното шествие по повод 24 май в София. Тържествената церемония пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ започна под звуците на „Върви, народе възродени“ в изпълнение на детски хор, по информация на агенция „Фокус“.

В Бургас отбелязаха празника с шествие и поднасяне на венци на паметника на св. св. Кирил и Методий в Морската градина. В шествието участваха кметът Димитър Николов, представители на духовенството, симфоничен оркестър, деца и ученици от 38 училища и 27 детски градини. За първа година по инициатива на Община Бургас младежи носеха буквите от българската азбука с големина 1,20 на 0,80 метра.

Във Видин премина празнично шествие под звуците на химна „Върви, народе възродени“. Малки мажоретки и ученически духов оркестър водеха шествието, в което се включиха видинските училища. За първа година в града на този празник имаше представители и на Видинския филиал на Русенския университет.

Над 700 деца и младежи от Велико Търново се включиха в празничното шествие за 24 май. Участниците носеха портрети на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, на бележити дейци на науката, образованието, културата и изкуствата от областния град и България. В шествието за пръв път от 20 години насам официално се включиха и студенти и преподаватели от Великотърновския университет. За втора поредна година националният флаг поведе шествието във Враца по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. 24-метровият трибагреник бе съпроводен от ученици, учители, доброволци от Младежки център, жители на града, кмета на Враца Калин Каменов, депутати и общински съветници.

„Върви, народе възродени“, в изпълнение на над 350 хористи огласи площад „Централен“ в Пловдив като кулминация на честването на 24 май. Хористите изпълниха още песните „Де е България“ и „Химна на град Пловдив“. Преди тях концертът „Заедно“ откри Оркестърът на Държавна опера Пловдив, дирижиран от Диан Чобанов. Тази година за първи път в града бяха организирани шест сцени, на които имаше празнична програма. Стотици деца, учители, дейци на културата и общественици се включиха в празничното шествие в Пазарджик. В шествието участваха мажоретките на Общинския детски комплекс, депутати и общинското ръководство, ученици и учители. Участниците положиха венци и цветя на паметника на Кирил и Методий в градинката срещу сградата на Общината.

Повече за шествията и събитията от празничния ден можете да видите във видеото на Bulgaria ON AIR!





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град