интересно

Начало | интересно | Удивителната буболечка-жираф

Удивителната буболечка-жираф

Аз детето | 2015-09-18

Удивителната буболечка-жираф

Светът е много по-интересен и забавен отколкото го виждаме. Често не забелязваме малките неща, а те са най-интересните. Да вземем например буболечките. Доста често ги смятаме за гадни насекоми, от които понякога дори ни и е страх. Именно затова и често не им обръщаме никакво внимание, а се оказва, че те никак не са страшни. Даже напротив – страшно са интересни. Вземете например тази буболечка. Не мислите ли, че тя много, ама много прилича на жираф? И ако това не е интересно – буболечка, която прилича на жираф. А той милият си мислеше, че е единствен в света! ;-)

Хоботник-жираф е получил това име заради интересната форма на шията си, която както виждате изобщо не прилича на нищо друго, освен на тази на жирафа. За съжаление обаче ако искате да видите това интересно животинче трябва да отидете чак до далечен Мадагаскар. Там то може лесно да бъде забелязано заради характерната си дълга шия и яркочервено тяло. Външният вид на хоботник-жирафът е наистина уникален, като при мъжките шията е малко по-голяма от тази на женските.  И мъжките и женските от този вид, обаче , имат характерен яркочервено тяло. Още по-интересното е, че тези буболечки могат да достигнат дължина едва от 2.5 см и не повече.

За какво тогава обаче са им необходими тези дълги вратове, не могат ли да бъдат като другите обикновени буболечки. Въпреки, че наличието само на дълга шия може да ви се стори много неудобно, тази странна аномалия е критично важна за живота на бръмбара. За мъжките шията им служи като средство за борба с другите мъжки за женска. Женските от вида използват по-малките си шии, за да построят гнездо от малък лист. Те снасят само едно яйце, което се поставя в гнездото, което освен за гнездо, служи и като източник на храна за потомството. Това гнездо обикновено се поставя в хралупата на дърво, където буболечото семейство може да бъде защитено от потенциални хищници.



Коментари
1 коментар

Мина Йорданова, 8 г.,

Публикувано на 18.09.2015

Удивително !!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град