зоокът

Начало | зоокът | Три малки и сладки животинки, подходящи за отглеждане вкъщи

Три малки и сладки животинки, подходящи за отглеждане вкъщи

Аз детето | 2019-01-18

Най-накрая са ви позволили заветния домашен любимец – след толкова молби и мечти, ура! Сега обаче идва друг проблем – какъв да изберете – казали са ви да е малко животинче, защото няма място за куче или котка, изборът на мъничко животинче за вашия дом си е голям подвиг. С всички тези очарователни малки „опции“ наоколо, е много трудно да се реши дали новото попълнение в семейството ви трябва да е пухкаво или с крила. Освен това трябва добре да проучите нещата, защото някои животинки, колкото са по-малки и очарователни, толкова повече специални грижи изискват, докато други почти буквално имат нужда само от редовно хранене, прясна вода и чисто място и това е всичко. Всичко зависи от това колко време и усилия сте готови да вложите като горд собственик на домашен любимец. Също трябва добре да помислите дали искате той да седи на дивана заедно с вас или предпочитате да му се радвате по-отдалече. Малко гушкане със сладка чинчила би било приятно и за двама ви, но геконите например биха били леко недоволни от това предложение. Също така има някои животни, които колкото и да са сладички, просто не са родени да бъдат домашни любимци и то на деца.

Тогава откъде да започнете? Можете да изчетете много материали в интернет, но тогава къде отива удоволствието от избора на новия ви приятел? Затова решихме да ви предложим три от най-популярните и най-подходящи домашни любимци!

Морско свинче

Морското свинче е един от най-разпространените видове домашни любимци сред гризачите. Съществуват много различни разновидности морски свинчета, които дори не си приличат. Морските свинчета могат да са както едноцветни, така двуцветни или трицветни, но много често в козината присъства белият цвят. Дългокосместите морски свинчета често имат гребен от дълги косми на главата, който стои изправен и им придава смешен вид. Морските свинчета са добродушни домашни любимци, които са много доверчиви. Те много обичат да седят в скута или в ръцете на стопанина си и да си играят с него. Но трябва да сте много внимателни по време на игрите с морското свинче. Живеят около десет години и единственото, което искат са чиста клетка и свежа храна – сено, зеленчуци и прясна вода всеки ден. Подходящи са за начинаещи и са изключително любвеобилни. Но запомнете, както казахме, те са доста социални животни, което означава, че искат ежедневно внимание, а също така обичат и да се крият из всяко ъгълче в къщата. Също така запомнете, че морските свинчета нито са от морето, нито са свинчета.

Хамстери

Може би не знаете, но хамстерите често биват наричани и „джобни домашни любимци“, защото са сладки, малки, пухкави и приятелски настроени към хората. Те пък от своя страна ги отглеждат като свои приятели още от 1930 година до ден-днешен. Тези мъници са толкова популярни и досега, защото са мили пухкави животинчета, които бързо могат да спечелят любовта ви. За да бъде здрав и активен, хамстерът има нужда от ежеседмично почистване на клетката/аквариума и разнообразна храна. Много подходящи са за отглеждане от тези от вас, които искат да имат домашен любимец, но не за половин век, защото живеят само около 4 години, само запомнете най-важното – те са предимно нощни животни, така че ако искате да си играете с тях, трябва да го правите вечер. Ако ги разбудите през деня, няма да са във възторг. За хапване обичат пресни плодове и зеленчуци, както и по някое друго лакомство от зоомагазина, което ще им достави истинско удоволствие. Предпочитат да стоят в клетката си, ако е достатъчно голяма и да тичат по колелото, което задължително трябва да им осигурите. Можете и понякога да ги извеждате извън клетката, но знайте, че трябва да е там, където няма кабели. Винаги наблюдавайте строго вашия приятел, когато е навън. Имайте предвид, че хамстерите много обичат да складират, така че е възможно животинчето да напъхва в бузите си всевъзможни дребни неща или власинки, които впоследствие ще извади в клетката. Последното, което трябва да знаете е, че ако си вземете два хамстера – мъжки и женски – много скоро ще имате куп бебета, просто защото така е наредила природата – трябва да побързат да спасят рода.

Раци отшелници

Дори ако степента на вашите познания за ракообразните е сведена до познаването на г-н Рак от „Спонджбоб“, пак можете да си вземете този приятел. Вярно, той не е пухкав, но пък е също така сладък и доста забавен и интересен. Раците отшелници са забавни и активни малки същества. Те имат пет крака, малка глава със симпатични дълги антени и разбира се, готина черупка. И не се заблуждавайте, рак отшелник е доста грешно название за тези петоноги животинки, те в действителност са много социални и активни. Особено от 16 часа натам. Обичат да се ровичкат в пясък, да пълзят навсякъде и активно да изучават всичко около себе си, включително и вас. Даже е много вероятно да издават и звук приличащ на чуруликане от време на време, защото ще се опитват да общуват с вас. Живеят около 30 години и са подходящи за всяка възраст. Предпочитат солената вода и някои и друг плод. Могат да бъдат отглеждани в терариум и водата им трябва да е не повече от 24 градуса топла. Само знайте, че обичат влажността и трябва да им бъдат осигурени малко пясък и няколко камъка в дома, за да се чувстват щастливи. Друго не им трябва.

Накрая запомнете нещо много важно, тук ви дадохме само основна представа и се опитахме да ви насочим към подходящото за вас животинче, но когато го изберете, трябва да прочетете всичко за него, за да се грижите добре и то да е щастливо и да ви обича безкрайно!

Вижте още:
Шест от най-подходящите домашни любимци за начинаещи



Коментари
1 коментар

Вики , ,

Публикувано на 13.08.2019

Ракът отшелник ме заинтересува.Ще прочета повече за него.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град