История

Начало | История | Чудили ли сте се някога кой е измислил електричеството?

Чудили ли сте се някога кой е измислил електричеството?

Аз детето | 2021-07-11

Чудили ли сте се някога кой е измислил електричеството?

Може би не сте се замисляли, но повечето неща, които използваме в ежедневието си всъщност са измислени от някой много умен човек. Не са просто паднали от небето, както може да се струва на някого. От най-сложното до най-простото нещо, което използваме, от компютрите до чашите, всички тези неща са измислени от някого. Така например стоят нещата и с електричеството. Някога мислили ли сте, че то е станало точно като водата и храната за нас? Сигурно не, но е почти така. Представете си какво би било, ако го нямаше електричеството, за да играем на любимата си игра, да зареждаме телефоните си и дори да си светваме лампите, когато е тъмно? Нямаше също така и да можем да приготвяме любимата си храна, освен на огън, което щеше да е по-бавно и далеч по-трудно, ама то и запалването на огън все някога е открито от някой човек, нали така?

Просто помислете... без електричество няма да бъдем в състояние да правим много неща, които сега са обикновена част от живота ни. Нямаше да можете дори да четете това сега и да влизате в любимия си сайт... Каква ужасна мисъл! ;-) Но за наше щастие електричеството съществува и ни позволява да се наслаждаваме на живота по толкова много начини.

Може би сега ще се сетите, че електричеството всъщност е природна сила, така че не е измислено от никого и това ще е вярно, но все пак то е трябвало да бъде открито и разбрано. Това е направил един много умен човек на име Бенджамин Франклин. Той е определян като един от най-големите научни умове на своето време, защото се е интересувал не само от едно нещо, а от всичко свързано с науката. Поради тази причина той е направил и много открития и изобретил много неща, най-важното от които е електричеството.

Разбира се преди да се захване с тази работа, много учени също са експериментирали с него, но предимно със статичното електричество, докато Франклин прави огромна стъпка напред. Той се досеща, че електричеството има положителен и отрицателен полюс и между тях тече електрическият ток. Той също така смятал, че най-добрият източник на подобен ток е мълнията. За този труд и мисловна дейност Франклин отделя много години, представяте ли си. Нещо, което ние можем да кажем дори насън и което смятаме за толкова обичайно, всъщност е било мислено и откривано с години... Така през 1752 година най-накрая той провежда своя най-важен експеримент. Искал да покаже на всички, които не му вярвали, защото винаги се намират такива, че е прав и в мълнията наистина има ток. Той направил нещо твърде рисковано, което обаче завинаги е променило живота на всички нас. Пуска хвърчило по време на гръмотевична буря. За хвърчилото завързал метален ключ, който да покаже електричеството. И наистина, точно както е предполагал, електроенергията от буреносните облаци се е прехвърлила върху хвърчилото и металния ключ и естествено дори го е ударила. Но какво ли не жертват хората за науката! За щастие не е пострадал много, но пък е доказал на всички, че е прав!

Години след това, основавайки се на работата на Франклин, много други учени също изследвали електричеството и това как то работи. Така например през 1879 година Томас Едисон е изобретил електрическата крушка, която осветява нашия свят и досега! А още по-интересното е, че точно на този същия човек, когато бил малък и ходил на училище, една от учителките изпратила бележка на родителите му, с която обяснявала, че това дете е страшно тъпо и от него няма да излезе нищо, представяте ли си?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град