интересно

Начало | интересно | Странен въпрос: Защо седмицата има точно седем дни?

Странен въпрос: Защо седмицата има точно седем дни?

Аз детето | 2016-04-13

Странен въпрос: Защо седмицата има точно седем дни?

Имате ли си любим ден от седмицата? Може би е понеделник, защото нямате търпение да се върнете в училище след дългия уикенд и да се видите с приятелите си и да учите интересни неща. Може би е сряда, защото тогава нямате урок по английски или плуване и следобедът ви е свободен? А по-вероятно е да е някой от дните петък, събота или неделя... Много хора обичат тези дни, защото тогава ги очаква почивката или пък са почивни. Независимо от това кой ден ви радва най-много, всеки знае, че седмицата се състои от седем дни: понеделник, вторник, сряда, четвъртък, петък, събота и неделя. Така е навсякъде по света, но чудили ли сте се някога защо, кой е измислил това и как го е решил и защо целият свят се е съгласил с него. В крайна сметка годината се състои от 365 дни, тогава защо да нямаме 73 дни седмица или пък 24, или 14? Като се замислим, тези 365 дни могат да се разделят на много числа, но са разделени на седем, защо, защото се нарича седмица, като числото седем ли? Но в такъв случай, на английски седмица е week, а седем е seven.

Най-простият отговор е, защото е така откакто се помним, от много, много години. Но нека задълбаем в по-интересната част. Вярвате или не, този въпрос е бил изучаван и проучван от историците и то в продължение на години. Така те са стигнали до извода, че вероятно седмицата води началото си от древните вавилонци. Знаете че нашето време може да се измерва и без часовник, а като се следят природните източници, като Земята, Луната и Слънцето. Например, въртенето на Земята около оста ѝ е причината да имаме ден и нощ, а движението на планетата ни около Слънцето – години. Фазите на Луната пък имат общо с месеците и въпреки това, защо имаме седмица, а не сме си останали с тези периоди?

Някои експерти считат, че древните вавилонци са измислили седемте дни, за да има най-голямо съвпадение с циклите на Луната. Освен това, те са вярвали, че цифрата седем има мистично значение и е свещена. Това вярване произлиза оттам, че тогава те са знаели за съществуването само на седем небесни тела: Слънце, Луна, Марс, Меркурий, Юпитер, Венера и Сатурн. Освен това в края на всяка лунна фаза този древен народ е извършвал и специален ритуал, с който бележел края на седмицата и началото на новата на всеки седем дни, така е останало от древността до днес. Тази идея е подпомогната и запазена от други култури, най-вече от християните. Според Библията, Бог е създал света за шест дни и на седмия си почивал. Ето ти и седмицата. След това през 321 година римският император Константин затвърдил приемането на седемдневна седмица чрез закон и от тогава до днес ние я спазваме.

Знаете ли, че всъщност първият ден от седмицата е неделя, така е прието, защото до не чак толкова отдавна дори и у нас се е почивало само в неделя. Но след приемането на модерната петдневна работна седмица и двудневен уикенд, много хора неофициално смятат, че първият ден е понеделник, а неделя е последният и така се правят и повечето календари.

Броите ли вече дните до почивката? Докато чакате, опитайте тези забавни игри свързани със седмицата:

Представете си какво би било ако календарът вместо 5 работни или учебни дни има 10 или дори 15? Как бихте ходили на училище в продължение на 15 дни без почивка?

Измислете изцяло нов календар. Представете си ако създаването на календари и отброяването на седмицата зависеше от вас, как щеше да изглежда? Дали щяхме да учим и работим само по един ден или по два? Как щяха да се казват дните от седмицата?

Ще се радваме да споделите идеите си и с нас, както ние споделихме това, което научихме за седмицата с вас!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град