спорт

Начало | спорт | Спортът е съществувал дори през Античността

Спортът е съществувал дори през Античността

Аз детето | 2013-11-05

Спортът е съществувал дори през Античността

Спортът под формата на физически упражнения, игри и ритуали съществува от най-дълбока древност. В началото физическите способности са се ценяли много високо, защото са позволявали на хората да ловуват, да се защитават и да упражняват контрол над другите.

Хиляда години пр. н. е. древните гърците започнали да организират игри в чест на своите богове. Състезателите били основно от богати семейства. Те били единствените хора, които имат ресурс (време и пари), за да се отдадат на спорта. Тези игри често били доста кървави, защото традиционните спортове по това време са борба, бокс, състезание с колесници и т.н. Контузиите, нараняванията и дори смъртта били редовни спътници на състезателите.
По това време започнал да се развива и така наречения днес "масов спорт". Той се упражнявал от деца, възрастни хора и жени, но за тях нямало специално организирани състезания. По-късо се появили и Олимпийски игри за дамите, в чест на богинята Хера.

Скоро игрите за мъже в Олимпия се превърнали в нещо много важно за политиката. Събитието станало толкова значимо, че според победителите се определяла славата и уважението към всеки от полисите. В този момент спортуващите богати хора се превърнали в спортни меценати. Преценили, че е по-добре да наемат най-силните мъже (включително роби) и да инвестират в спортните им занимания. Така състезанията станали още по-интересни и зрелищни.
Робите и наетите атлети били възнаграждавани богато за успехите си. Проблем се оказала прекалената отдаденост на тези хора към спорта, който практикуват. Това се отразило сериозно на техните качества като войници, интелектуалните им способности закърнели и разбира се били обявени за напълно безполезни от философите.

Пет века след гърците и римляните започнали да организират спортни състезания и да инвестират в атлети. Те били малко по-предвидливи и се стремели да избегнат трупането на "ненужни умения". Всичко свързано със спорта било подчинено на успехите на армията и в изграждането на добри войници. Не на последно място – те превърнали състезанията и битките в спектакъл. Тук се появили и спортните залагания.
Тъй като повечето работа в Империята се вършела от робите, римляните рядко работели и повече от половината дни в годината били почивни. Състезанията трябвало да забавляват и разсейват публиката. Тук в името на зрелището, мъже и жени участвали наравно в "игрите". Разбира се пак имало интелектуалци, които определяли състезанията като безвкусни и нехуманни.

Вижте още:
Плуването – полезен, вълнуващ и много стар спорт
Спортната гимнастика е универсален спорт
Спортно ориентиране



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град