любопитно

Начало | любопитно | Сладолед като банани или банани като сладолед

Сладолед като банани или банани като сладолед

Аз детето | 2020-07-30

Сладолед като банани или банани като сладолед

Има един плод, който е любим на всеки човек по света, на деца, на възрастни, дори и доста от животните го харесват. И не – това определено не е киселият лимон, нито прекалено сладката ягода или пък странният на вкус драконов плод. Той е жълт и достатъчно сладък, но и не чак толкова. Той разбира се е бананът. Можете ли да опишете вкуса на банана – ние се опитахме, но не ни се получи много. Въпреки това обожаваме бананите – те са подходящи за всичко, за хапване сурови или пък за приготвянето на различни сладкиши. Оказва се обаче, че жълтите банани, които често хапваме не са единствените. Съществуват и сини! Не че самите те са сини, кората им е с такъв цвят и все пак те не са обикновени.

Бананите с името Blue Java са известни още и като сладоледени! Можете ли да се сетите защо? Наричат се така, защото плодът е син на цвят, с консистенцията на сладолед и аромат на ванилия. Много хора ги сравняват като вкус с ванилов сладолед или ванилов пудинг. Сините банани са издръжливи, сладки и малко по-къси от обикновените. Получават името си от синьо-зелената си кора, когато не са узрели. Тя постепенно пожълтява. На едно младо растение може да отнеме около девет месеца преди да даде плодове. Листата им са големи и се използват за завиване на храната преди печене, вместо фолио. Така се готви риба или месо.

Засега растат само в Хавай, но много производители твърдят, че ще докарат няколко от тях и към Европа. Така че се надяваме скоро да можем да ги опитаме. Докато това се случи вие пък опитайте някои от нашите вкусни рецепти с жълтите банани от магазина:

Банани, както не сте ги яли никога преди
Смайващо вкусни бисквити с банани и стафиди
С банан, маршмелоу и малко украса става най-сладкият десерт

Прекрасна бананова торта с извара
Вкусен и разхлаждащ сладолед само с една съставка

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град