Лаборатория
Сладолед, който замръзва за минути
Лятото полека, но сигурно вече започва да си отива. Горещината започва да отстъпва място на по-хладното и ветровито време, затова се надяваме, че ако в училище, което за щастие или не също наближава, тази година отново ви карат да пишете съчинение на тема „Как прекарах лятната ваканция?“ то вие ще имате какво да разкажете – най-интересни и забавни неща, които не сте спирали да правите цяло лято. Но лятото не може да свърши преди да си направите и този домашен сладолед, който буквално се замразява за минути и можете да ядете абсолютно на мига. Знаете как науката е навсякъде около нас. Оказва се, че тя стои дори зад приготвянето на любимата на всички ледена наслада и дори може да я направи по-добра и по-интересна за приготвяне и у дома. Ето как.
Естествено преди всичко ще ви трябват няколко продукта, науката още не е измислила как се прави сладолед от въздух, но пък се надяваме в бъдеще и това да се случи. Ще ви трябват:
- 1 чаена чаша заквасена сметана
- 1 чаена чаша прясно мляко
- половин чаена чаша мед
- пакетче кокосови стърготини или пък шоколадови пръчици
- 1 пакетче ванилия
- половин чаена чаша каменна сол – продава се в почти всички големи магазини, които имат здравословна секция
- две пликчета за фризер с цип – едно малко и едно по-голямо
- купичка
- лед
Какво се прави:
Първо не се плашете, няма да слагаме сол в сладоледа, тя е за научната част и няма дори и да се докосне до него. Така, в купичката смесете и хубаво разбъркайте сметаната, прясното мляко, меда, стърготините или пръчиците и ванилията. Разбъркайте добре, за да се получи гладка и леко пухкава смес. След това я изсипете в по-малкия плик и хубаво го закопчайте и затворете. В по-големия плик сложете лед, много лед, каквито парчета и бучки ви се намират из хладилника. След това отгоре сипете солта и действайте бързо. Научният експеримент започва и няма да ви чака! Сложете по-малкото пликче със сладоледената смес в по-голямото, като се уверите, че е добре затворено и затворете така и голямото.
Накрая и най-забавната част – хубаво мачкайте и тръскайте пликчетата. Ако ви е прекалено студено на ръцете, можете да ги завиете с кърпа. Правете това няколко минути, не повече от 10. Накрая отворете пликовете и вижте магията, вече имате напълно готов и идеално замразен сладолед, който можете да сервирате или да ядете дори направо от пликчето!
Каква наука стои зад това?
Солта, която се добавя към леда понижава точката му на замръзване и го кара да се топи по-бързо. Топенето на леда абсорбира топлината, като по този начин сместа за сладолед замръзва. Водата замръзва при 0 градуса, но млякото и другите съставки определено не са само вода, така че се нуждаят от по-ниска температура и когато ледът се топи бързо, те замръзват.
Интересно и вкусно, нали?
Вижте още:
Науката може да е сладка с „каменни“ бонбони
Яница , 9 г.,
Публикувано на 02.10.2016
ЯКОООООО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!