важните неща

Начало | важните неща | Седем научно доказани здравословни ползи от четенето

Седем научно доказани здравословни ползи от четенето

Аз детето | 2016-03-18

Седем научно доказани здравословни ползи от четенето

Още докато сме съвсем малки, родителите, учителите и другите възрастни ни повтарят непрекъснато, че четенето на книги е много важно. Но понякога, особено когато искаме да гледаме любимия си филм или да поиграем на любимата си игра, няма как да не се зачудим дали наистина е така. Оставяйки настрана факта, че четенето на книги предлага отлично забавление, развива въображението и има уникалната способност да ни заведе навсякъде само с едно обръщане на страницата, има още няколко, при това научно доказани ползи за здравето, които четенето на книги ни предоставя лесно и без много усилия, докато се забавляваме.

Всички знаем най-честите причини, с които всеки се опитва да ни убеди, че четенето е полезно: то е забавно, успокояващо, приключенско, вълшебно и т. н. Но какви са ползите от четенето наистина, само това ли е? Не, разбира се. Вярвате или не, има много връзки между четенето и здравето. Книгите имат силата не само да вдъхновяват и образоват, но и да правят живота ни по-здравословен.

Знаем, че всичко това звучи прекалено хубаво, за да е истина, но това е така и всеки, който ви каже, че е много лошо да лежите с книга в ръка, вместо да тичате непрекъснато, всъщност греши. Не ни ли вярвате? Тогава сега ще ви покажем седем научно доказани ползи за здравето, които четенето ви носи.

Подобрява паметта

Докато четем, караме различни части от мозъка ни да работят, много по-различни от тези, докато гледаме филм или слушаме музика, включително и тези, които отговарят за зрението, говора и паметта. Научно доказано е, че хората които четат имат по-добре развит мозък и запомнят нещата много по-добре и по-бързо. Не ви ли се е искало винаги да можете така, да запомняте урока още в училище. Е, ако четете повече ще можете!

Понижава нивата на стрес

Макар че за стрес се говори повече при възрастните, ние много добре знаем, че в днешно време всички са подложени на стрес. Може би проблемите ви не са чак толкова сериозни, но едно неочаквано контролно или лоша оценка са си стрес и то какъв... Оказва се, че вечер с хубава книга просто кара стресът да изчезне буквално. Доказано е, че дори 20 минути четене на приятна и интересна книга на ден спомагат за намаляване на нивата на стрес с повече от 70 процента.

Гради самочувствие

Нормално е всеки, който знае повече и може да разясни нещо на някого да има по-голямо самочувствие. „Начетеността“ изгражда такова самочувствие, особено при малките деца и тези в началните класове. Така че, четете!

Подобрява функциите на мозъка

Паметта не е единствената час от мозъка, която може да се подобри и развие. Според съвсем скорошно проучване, четенето подобрява мозъчната функция като цяло. Проучването също така констатира, че когато човек чете фантастика или фентъзи подобрява и способността си да съчувства. Точно както тичането например ви прави по-бързи и развива мускулите на краката, така и четенето на неща, които не съществуват в действителност, развива въображението ви и способността да се поставите на мястото на другия.

Помага ви да задържите вниманието си

Представете си следното: имате много, ама много скучен урок, но трябва да внимавате, за да го разберете. Трудно е да слушате, когато не ви е интересно, нали? Четенето ще помогне и в този случай. Доказано е, че особено четенето на приказки, които имат начало, среда и край, помагат на мозъка да разделя нещата, което пък помага по-лесно да задържаме вниманието си върху нещо.

Засилване на аналитичното мислене

Случвало ли ви се е да четете криминален роман и да разберете кой е крадецът още преди края на книгата? Ако да, сте приложили аналитично мислене чрез внимателно следене на детайлите, което стои в основата на романите от типа „кой е извършителят“. Същото умение за анализиране на детайлите би ви помогнало и да направите по-добър критически анализ на текст или по друг начин казано съчинение.

Чисто забавление

Има жанрове, които са създадени в името на вашето забавление – любовни романи, криминални, фантастични, хумористични... Всички те имат за цел да ви разсеят, усмихнат, отведат в друга реалност и да ви накарат да се чувствате наистина добре в рамките на няколко часа. Оставете компютъра за малко, настанете се на любимото си кресло и позволете на книгата да ви покаже на какво е способна.

Вижте още:
Книги, които трябва да прочетем преди да станат филми
Как правилно да четем книги



Коментари
1 коментар

Теодора Чакърова , 12 г.,

Публикувано на 28.12.2022

До редакцията:за трети път ще ви поправя. Написали сте седем ползи, а в заглавието сте написали шест.
От редакцията: Благодарим, наистина има още една и стават седем. Поправяме 6 на 7.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град