афиш

Начало | афиш | С карнавал и гигантски марионетки Столичен куклен театър открива Куклен театрален салон 2016

С карнавал и гигантски марионетки Столичен куклен театър открива Куклен театрален салон 2016

Аз детето | 2016-03-16

С карнавал и гигантски марионетки Столичен куклен театър открива Куклен театрален салон 2016

Столичният куклен театър отново ще бъде домакин на представянето на номинираните за „ИКАР“ детски куклени представления. Откриването на Кукления театрален салон 2016 ще се състои на 19 март (събота) от 11.00 ч. в салона на ул. „Гурко“ 14.

Церемонията, организирана от Столичния куклен театър и Съюза на артистите в България (САБ), ще започне с малък карнавал, в който ще се включат актьори от Столичния куклен театър и колегите им от театър „ЖАР“, които са подготвили атрактивно шоу с гигантски кукли-марионетки. За неповторимата атмосфера на гостите ще се погрижат музикантите от джаз формация „София“.

Председателят на САБ Христо Мутафчиев и директорът на Столичен куклен театър Кирякос Аргиропулос ще открият Кукления театрален салон 2016 и ще представят двете детски представления, номинирани за награди „ИКАР“ за куклено изкуство – „Огнивото“ на ДКТ Сливен и „Принцеса Квак“ на ДКТ Бургас.

Първото номинирано представление зрителите ще могат да гледат от 10.30 и 12.00 ч., а второто представление ще се играе от 16.30 ч.

На 21 март от 18.30 ч., в Столичен куклен театър ще бъде връчена и наградата „СИВИНА“, която се дава на млад талант в областта на кукленото изкуство. Наградата е учредена през 2010 г. по идея на доц. Петър Пашов – режисьор и преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ и Кирякос Аргиропулос – директор на Столичния куклен театър.

Номинирани тази година са:

Илона Людмилова за ролята на Бел в „Красавицата и звярът“ – Държавен Куклен Театър Габрово, Ася Симеонова за ролята й на принцеса Квак в „Принцеса Квак“ – Държавен Куклен Театър Бургас, Ралица Стоянова за ролите на Мащехата и Гретел в „Хензел и Гретел“ – Драматично-куклен Театър Пазарджик, Константин Костадинов за ролите на Хензел и Дърварят в „Хензел и Гретел“ – Драматично-куклен Театър Пазарджик, Радослава Неделчева за ролята на Дъщерята в „Чедо“ – Държавен Куклен Театър Видин и Ангелина Русева за ролята на принцесата в „Огнивото“ – Държавен куклен театър Сливен

По време на тържеството ще се състои премиерата на книгата „80 години живот на ваятел“ – монография, посветена на живота и творчеството на Ива Хаджиева – легендарен скулптор и сценограф на Столичен куклен театър, работила дълги години за името и славата на българското куклено изкуство у нас и по света.

На 27 март – Международния ден на театъра – САБ ще обяви наградените с „ИКАР“ пиеси на тържествена церемония, която ще се проведе в Народен театър „Иван Вазов“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град