покани

Начало | покани | Родителите трябва да четат повече на децата си

Родителите трябва да четат повече на децата си

Аз детето | 2009-09-11

Четенето обогатява речника на децата и подобрява комуникацията им с околните. Въпреки това родителите поощряват гледането на телевизия. Повече от 50% от тригодишните даже имат телевизор в стаята си.

Четенето е основна дейност за развиване на въображението. Детето превръща думите в образи и прави асоциации. Само шест минути четене могат да се окажат достатъчни за намаляване на нивото на стреса с повече от две трети, твърдят специалисти.

Любовта към четенето се изгражда. Започва се с книжки с картинки. Прераства в докосването на големите книги на мама и татко. И завършва с посещението на книжарници. Поради това личният пример на родителите е много важен, категорични са организаторите на инициативата “Приказен празник с Pom Bear”.

Според редица проучвания обаче, 20 на сто от родителите изобщо не четат на децата си. Малчуганите свикват да получават образите наготово. Те прекарват около 1023 часа годишно в гледане на телевизия.

Инициативата ще се проведе в четири града на България с начало 10 ч.
София – на 12 септември в Южен Парк (входа откъм бул. “Витоша”).
Пловдив – на 13 септември в Градската градина.
Бургас – на 19 септември на пл. Тройката.
Варна – на 20 септември на входа на Морската градина.

Освен конкурса за “Най-добър четец на приказки”, инициативата включва и конкурси за рисунка на приказен герой и за най-щура снимка. Малчуганите ще се забавляват с куклен театър и игри. За най-активните участници са осигурени и много награди.

Входът е свободен. Поканени са всички деца и родители, които искат да станат съпричастни с каузата на кампанията.

Когато дядо ходил на училище



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град